Hlavní obsah

Trump přitvrzuje vůči Rusku a chce nové jaderné zbraně

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump přichází s novou jadernou doktrínou, která má být proti éře jeho předchůdce Baracka Obamy podstatně tvrdší vůči Rusku. Jejím cílem je mimo jiné odradit Rusko od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin

Článek

Moskva musí být přesvědčena, že by za to zaplatila „nepřijatelně vysokou cenu”, uvedla v pátek agentura AP.

Ústředním tématem 74stránkového dokumentu je otázka, jak by měla vláda USA reagovat na vojenské strategie Ruska a Číny. „Zatímco Spojené státy snížily počet a stav svých jaderných zbraní, jiné, včetně Ruska a Číny, se pohybovaly opačným směrem," píše se ve zprávě. Obě země podle ní přidaly nové typy zbraní do svých arzenálů a stávají se stále agresivnějšími.

Spojené státy proto chtějí vyrobit nové jaderné zbraně o menší síle. Měl by se také dodržet Obamův plán modernizace jaderného arzenálu, včetně nových bombardovacích letadel, ponorek a pozemních raket.

Plán také podpořil dodržování stávajících dohod o kontrole zbrojení, včetně nové smlouvy START, která omezuje Spojené státy a Rusko na 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných na maximálně 700 odpalovacích zařízeních.

Agentura AFP napsala, že se experti kvůli tomu obávají opětovného šíření zbraní hromadného ničení a vyššího rizika jaderného konfliktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám