Hlavní obsah

Papež František odlétá na týdenní návštěvu Chile a Peru

Papež František v pondělí odletí na týdenní návštěvu Chile a Peru. Hlavním tématem jeho cesty budou setkání s domorodými obyvateli a podpora ochrany amazonských deštných pralesů. Papež ve funkci hlavy katolické církve zavítá do těchto dvou jihoamerických zemí vůbec poprvé.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František

Článek

Cestu po dvou sousedních zemích Jižní Ameriky, v nichž byl naposledy před třiceti lety papež Jan Pavel II., zahájí František v pondělí večer místního času v Chile. V tamní metropoli a dalších dvou městech Temuco a Iquique odslouží tři mše, na nichž se očekává účast asi 1,2 miliónu lidí, z toho půl miliónu v metropoli Santiagu de Chile.

Na 400 000 lidí by mělo dorazit na mši ve městě Temuco na jihu země, kam papež zavítá ve středu a kde se setká s místními domorodými Araukánci (Mapuči). Skupiny těchto domorodců chystají demonstrace, chtějí upozornit na svůj boj proti vládě za návrat půdy, kterou si nárokují po svých předcích.

V chilské metropoli se jedenaosmdesátiletý papež setká s prezidentkou Michelle Bacheletovu, s biskupy a kněžími a s jezuity. Podle agentury AFP se setká možná i s některým ze svých dávných kamarádů, s nimiž tam před šedesáti lety studoval. František, jehož původní argentinské jméno je Jorge Bergoglio, je prvním členem jezuitského řádu, který se stal papežem.

Chilskou cestu papež zakončí ve čtvrtek na severu země ve městě Iquique, kde se má setkat i se dvěma z obětí Pinochetovy diktatury (1973-2000). Večer papež odletí do Peru, kde ho přivítá peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám