Hlavní obsah

Trump prodloužil jadernou dohodu s Íránem. Ale prý naposledy

– Washington

Americký prezident Donald Trump v pátek prodloužil o 120 dní platnost mírnějších protiíránských sankcí dle mezinárodní dohody o pozastavení jaderného programu. Nechal se ale slyšet, že je to naposledy a bude nadále požadovat změnu dojednané úmluvy.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Americký prezident požaduje, aby evropské země souhlasily s permanentním zákazem obohacování uranu v Íránu. Trumpova administrativa má povinnost každých 90 dní informovat Kongres o tom, zda Írán plní mezinárodní úmluvu.

Podle amerických zákonů smějí být sankce uvolněny maximálně na 120 dnů, takže vláda musí o prodloužení mírnějšího režimu každé čtyři měsíce znovu rozhodovat. Naposledy byly mírnější sankce prodlouženy v polovině loňského září.

V červenci 2015 uzavřel Írán jadernou dohodu se Spojenými státy, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem. Teherán za ústupky ve svém jaderném programu dosáhl zrušení hospodářských sankcí.

Trump ujednání s Íránem ve své kampani ostře kritizoval s tím, že by se měla podle něj dojednat smlouva nová.

Podle činitelů Bílého domu Trump jedná s evropskými partnery o změně formulací smlouvy. Požaduje dodatek, který by posílil režim inspekcí a umožnil Spojeným státům, aby sankce v plné míře obnovily, pokud Teherán smlouvu poruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám