Hlavní obsah

Nepotřebujeme další imigranty z prd... světa, prohlásil Trump

– Washington

O tom, že americký prezident Donald Trump nejde pro jadrnější slovo daleko, se mohla ve čtvrtek přesvědčit skupina senátorů, která s ním projednávala migrační reformu. Během diskuse prezident pronesl, že Amerika nepotřebuje další imigranty z „prdelí světa“.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump

Článek

„Proč sem necháváme všechny ty lidi z prdelí světa přicházet?” řekl podle zdrojů amerických médií prezident zákonodárcům během debaty v Oválné pracovně Bílého domu. Výraz "shithole country", který Trump použil, by se dal méně expresivně přeložit také jako díra či zapadákov.

Podle listu The Washington Post směřovala poznámka na adresu lidí z Haiti a afrických zemí. Právě obyvatele Haiti si Trump údajně v rozhovoru přál vyjmout z jakéhokoli budoucího imigračního programu. „Proč potřebujeme víc Haiťanů? Vyjměte je," řekl podle WP. Prezident navrhl, aby USA raději přijímaly imigranty ze zemí, jako je Norsko.

Sprosté slovo nepopřeli 

Bílý dům nepopřel, že by Trump vulgarismus pronesl, informovala americká média. „Jistí politici ve Washingtonu chtějí bojovat za cizí země, ale prezident Trump bude vždy bojovat za americký lid," řekl mluvčí Raj Shah.

Skupina zákonodárců přezdívaná "gang šesti" jednala o podobě migrační reformy včetně zabezpečení hranic, vízové loterie, spojování rodin či programu DACA. Demokraté usilovali právě o zachování tohoto programu, jenž chrání okolo 800 tisíc mladých přistěhovalců bez práva pobytu, kteří se v USA ocitli jako děti. Republikáni chtěli výměnou za to do návrhu začlenit posílení ochrany hranice s Mexikem, která podle Trumpových představ měla počítat i se stavbou zdi.

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová později dosažení dohody popřela. „Zatím dohoda dosažena nebyla. Ještě tam úplně nejsme, ale máme pocit, že se blížíme," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám