Hlavní obsah

Trump uvítal obnovení rozhovorů mezi Korejemi

– Camp David

Americký prezident Donald Trump v sobotu uvítal brzké obnovení rozhovorů mezi Severní a Jižní Koreou. Podle médií zároveň slíbil, že se USA do dialogu „v příhodném okamžiku” zapojí. Podle agentury Reuters přitom opět neopomněl zmínit, že jednání je výsledkem jeho tlaku na Pchjongjang.

Foto: Kiyoshi Ota, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Opětné navázání dialogu mezi oběma korejskými státy je podle Trumpa známkou diplomatického uvolnění. Prezident Spojených států přitom před novináři v Camp Davidu vyjádřil naději, že toto uvolnění bude pokračovat i po únorových olympijských hrách v Jižní Koreji.

"V příhodném okamžiku se zapojíme" do těchto jednání, obnovených po dvou letech zvýšeného napětí poznamenaného třemi severokorejskými jadernými zkouškami a četnými raketovými testy, uvedl Trump.

Velký začátek

Nadcházející setkání korejských delegací označil za "velký začátek". "Z těchto jednání může vzejít něco velkého, co by bylo velkou věcí pro celé lidstvo," řekl.

Jihokorejská vláda v pátek oznámila, že KLDR přijala její nabídku na uspořádání oficiálních rozhovorů. První jednání mezi Korejemi od prosince 2015 se má uskutečnit v úterý v Pchanmundžomu na linii rozdělující oba korejské státy, a to s účastí na vysoké úrovni.

Trump na možnost obnovení rozhovorů mezi KLDR a Jižní Koreou reagoval už ve čtvrtek na twitteru, když napsal, že "rozhovory jsou dobrá věc". Nicméně si hned připsal hlavní zásluhu. "Vážně si někdo myslí, že by se v tuto chvíli konala mezi Severní a Jižní Koreou jednání a dialog, kdybych nebyl rozhodný, silný a ochotný použít naši totální sílu proti Severu," napsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám