Hlavní obsah

Poražený republikán z Alabamy neuspěl u soudu s žalobou na výsledek voleb

Washington

Alabamský soudce ve čtvrtek odmítl žádost poraženého republikánského kandidáta do amerického Senátu Roye Moorea, aby zablokoval potvrzení výsledků voleb, protože je provázely nesrovnalosti. Demokrat Doug Jones tak byl oficiálně prohlášen za vítěze.

Foto: Brynn Anderson, ČTK/AP

Poražený Roy Moore

Článek

Alabamský soudce Johnny Hardwick Mooreovu žádost, aby zablokoval potvrzení výsledku volby z 12. prosince, zamítl.

John Merrill z alabamské státní správy, který má na starosti dohled na volbami, poté prohlásil že čtvrteční jmenování Jonese vítězem nehodlá odložit, a okamžitě to udělal. Přísahu složí nový senátor 3. ledna. Porážka oslabila republikány, kteří mají nyní v Senátu nejtěšnější většinu 51 ku 49.  [celá zpráva]

Zoufalý pokus zvrátit vůli lidu

Jonesův mluvčí Mooreovu snahu označil za „zoufalý pokus zvrátit vůli lidu”. Úřady také oznámily, že nebyly zjištěny žádné důkazy o volebních podvodech.

Moore, který porážku neuznal, podle agentury AP tvrdí, že volby provázely nesrovnalosti, proto požádal o prošetření výsledku voleb, kterou prohrál o asi 20 000 hlasů.

„Tohle není problém mezi republikány a demokraty, neboť poctivost voleb by měla být věcí všech,” řekl Moore. Stížnost podal ve středu, aby na poslední chvíli zastavil oficiální prohlášení Jonese vítězem voleb.

Sedmdesátiletý Moore, kterého podpořil prezident Donald Trump, čelí obvinění ze sexuálních útoků. Napadené ženy tvrdí, že se jich dopustil v 70. až 90. letech. Moore obvinění odmítá a označil je za součást špinavé kampaně proti němu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám