Hlavní obsah

Americký rychlík téměř trojnásobně překročil rychlost, vagóny skončily na silnici i v lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle
Aktualizováno

Příčinou pondělního vykolejení vlaku v americkém státě Washington byla příliš vysoká rychlost, oznámil podle agentury AP Úřad pro bezpečnost v dopravě NTSB. Jeden vagón zůstal po nehodě viset z nadjezdu, další ležely rozbité na silnici a některé až v přilehlém lese, jeden skončil na střeše. Z hrůzně vyhlížející nehody vyvázlo nezraněno jen 19 lidí z 86. Nový rychlostní vlak jel na trati poprvé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vykolejený vlak v USAVideo: Reuters

 
Článek

Vlak jel v místě, kde vykolejil, rychlostí 80 mil za hodinu, tedy 130 kilometrů v hodině. Přitom měl zpomalit na 30 mil za hodinu. To je zhruba 50 kilometrů v hodině.

„Nouzové hlášení! Vykolejili jsme!“ hlásila obsluha vlaku dispečerům. „Všechny vagóny jsou na zemi,“ dodávala.

Nový rychlostní vlak se dvěma lokomotivami a 12 vagóny vyjížděl v pondělí ráno místního času na trať poprvé a podle jednoho místního reportéra v něm z velké části seděli nadšenci do železnice, které zlákala možnost svézt se první linkou. Všichni cestující podle něj dostali upomínkové předměty. On sám vystoupil stanici předtím, než vlak vykolejil. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vykolejený vlak v USA nedaleko SeattluVideo: AP

Mluvčí vlakové společnosti Amtrak Barbara LaBoeová uvedla, že vlak může jet na trati většinou maximální rychlostí 79 mil za hodinu (128 kilometrů v hodině) a na zpomalení v místě nehody upozorňuje signalizace dvě míle (více než tři kilometry) dopředu.

Foto: Daniella Fenelon, ČTK/AP

Jeden vagón zůstal viset nad silnicí

Foto: Steve Dipaola, Reuters

Záchranáři u havarovaného vlaku

Foto: Bettina Hansen, ČTK/AP

Havarovaný vlak

„Najednou jsem přepadla a uvolněná sedadla přede mnou se kývala,“ vylíčila agentuře AP jedna z cestujících. Dodala, že bezprostředně po nárazu všechno kolem ztichlo, pak nastal křik.

Na palubě bylo celkem 86 lidí včetně obsluhy. Tři nepřežili. Dvaasedmdesát lidí bylo převezeno do nemocnice. Zranění deseti z nich jsou vážná. Pasažéři kromě jiného vypověděli, že nefungovaly nouzové východy a oni museli vykopávat okna.

Trump rozpočet seškrtal

Prezident Donald Trump vyjádřil nad havárií lítost. V prvních reakci na sociální síti napsal, že to ukazuje, jak potřebný je jeho plán na modernizaci infrastruktury, který chystá.

Americká média však upozornila, že Trump v návrhu rozpočtu předpokládá seškrtání peněz pro železnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám