Hlavní obsah

Nejstarší člen Kongresu kvůli sexuálnímu obtěžování složil mandát

Washington

Veterán amerického Kongresu John Conyers v reakci na opakované stížnosti ze sexuálního obtěžování v úterý s okamžitou platností složil mandát. Dlouhou politickou kariéru osmaosmdesátiletého člena Sněmovny reprezentantů ukončily stížnosti a žaloby několika jeho bývalých poradkyň a asistentek.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

John Conyers

Článek

Počátkem roku Conyerse podle serveru Politico obvinila z nemravných návrhů žena, která kdysi pracovala v týmu jeho poradců. Později sice svou žalobu stáhla, ale minulý týden se objevily zprávy o další žalobě stejného obsahu. Conyers rychle ztratil podporu svých stoupenců a špičky demokratů mu doporučily rezignaci.

Conyers vznesená obvinění odmítá, nicméně vyšlo najevo, že jedné ze svých bývalých asistentek vyplatil 27 000 dolarů (587 000 Kč), aby o svých zkušenostech se známým poslancem nepromluvila veřejně. Podle šéfky demokratické frakce ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové jsou obvinění proti Conyersovi „vážná, odsouzeníhodná a důvěryhodná”.

Nejdéle sloužící člen amerického Kongresu, který za Demokratickou stranu zastupuje stát Michigan, zasedal v dolní parlamentní komoře od roku 1964. Přestože se dvakrát neúspěšně pokusil získat post starosty Detroitu, žádný ze sedmadvaceti soubojů o poslanecké křeslo neprohrál.

Bezpříkladná vlna obviňování z nepřístojného chování k ženám zasáhla Hollywood, několik celostátních médií i regionální samosprávu, mezi členy Kongresu je ale Conyers první. Jako svého nástupce doporučil poslanec svého nejstaršího syna stejného jména.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám