Hlavní obsah

Zemřel vrah Charles Manson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 83 let zemřel v neděli večer místního času americký zločinec Charles Manson, který si odpykával doživotní trest za vraždy, které spáchala jeho skupina. Jednou z obětí byla i těhotná manželka režiséra Romana Polanského. Manson byl i hudebníkem, který natočil jedno album.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Charles Manson na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Třiaosmdesátiletý Manson zemřel podle kalifornského úřadu pro věznice v neděli ve 20:13 v nemocnici v okresu Kern. Mluvčí uvedla, že šlo o přirozenou smrt.

K úmrtí se vyjádřila předsedkyně losangeleských žalobců Michele Haniseeová. Podle ní Mansona nejlépe charakterizoval žalobce Vincent Bugliosi, který o něm řekl: „Manson byl zlo, mazaný zločinec s převrácenými a pokroucenými morálními hodnotami.“

Foto: Profimedia.cz

Charles Manson

Oplakávejte jen oběti

„Dnes, při příležitosti jeho smrti, by měly být vzpomínány a oplakávány jen jeho oběti,“ dodala.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Charlesa Mansona přivádějí k soudu. Snímek z roku 1969

Manson a jeho skupina převážně mladých žen, známá jako „Mansonova rodina”, během dvou dní v srpnu 1969 povraždili v Los Angeles sedm lidí, včetně herečky Sharon Tateové, manželky režiséra Romana Polanského. Tateové tehdy bylo 26 let a byla v osmém měsíci těhotenství. Mansonovi následovníci ji ubodali. Tento brutální masakr otřásl veřejností nejen v USA.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Sharon Tateová s manželem, režisérem Romanem Polanskim

Kromě tohoto zločinu byl Manson odsouzen i v souvislosti s dalšími dvěma vraždami: jedné z července téhož roku a druhé rovněž ze srpna.

Manson byl ve vězení od roku 1971 a soud dvanáctkrát zamítl jeho žádost o předčasné propuštění. Další žádost si mohl podat v roce 2027.

Spolu s ním byli na doživotí odsouzeni čtyři jeho stoupenci – tři ženy a jeden muž.

O jeho posledních dnech bylo málo informací, uvedl list Los Angeles Times. Ve středu bylo oznámeno, že byl převezen do nemocnice, ale představitelé věznice odmítli komentovat jeho stav. Letos byl hospitalizován už podruhé, několik dní byl v nemocnici v lednu. Jeho zdravotní stav nebyl zveřejněn, ale uvádělo se, že to bylo kvůli vážné nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám