Hlavní obsah

Argentinského prokurátora, který upozornil na vazby s Íránem, podle policie zavraždili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský prokurátor Alberto Nisman, který veřejně obvinil bývalou prezidentku Cristinu Fernándezovou z krytí íránské stopy v atentátu na židovské centrum, při kterém v roce 1994 zemřelo 82 lidí, nespáchal předloni sebevraždu, ale byl zavražděn. Uvádí to policejní zpráva, o které v úterý informovala agentura EFE.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Zavražděný žalobce Alberto Nisman

Článek

Zpráva popisuje, jak dva pravděpodobní pachatelé usmrtili Nismana tak, aby čin působil dojmem sebevraždy. Tak byla původně jeho smrt označena. [celá zpráva]

K verzi o cizím zavinění se už loni přiklonil i vyšetřovatel případu, okresní prokurátor Ricardo Saenz.

Prokurátor byl 18. ledna 2015 nalezen mrtev v koupelně svého bytu v Buenos Aires, zabil ho výstřel do hlavy. O život přišel večer předtím, než měl předložit výsledky svého vyšetřování, které hrozily usvědčit Fernándezovou. [celá zpráva]

Bývalá prezidentka se podle závěrů Nismanova vyšetřování domluvila s Teheránem na zahlazení íránské stopy. Důvodem podle Nismana mohla být snaha, aby argentinská vláda zahájila s Íránem jednání o dodávkách ropy.

Levicová prezidentka z let 2007 až 2015 obvinění odmítá a nakonec odsouzena nebyla. Sama také hned tvrdila, že prokurátor byl zavražděn. [celá zpráva]

Při útoku na židovské centrum zemřelo 85 lidí

Bombový atentát na středisko AMIA v Buenos Aires si 18. července 1994 vyžádal 85 mrtvých. Další zhruba tři stovky lidí utrpěly zranění. Z útoku obvinila místní justice Írán. Teherán podle ní pověřil atentátem libanonské hnutí Hizballáh, které materiálně podporuje. Teherán odmítá, že se na útoku podílel.

V Argentině žije největší židovská komunita z celé Jižní Ameriky. Současný pravicový prezident Mauricio Macri již dříve zdůraznil, že vyšetřování útoku a vraždy prokurátora jsou jednou z hlavních priorit jeho vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám