Hlavní obsah

Policie to „přikrášlila”. Manafort zpochybnil sílu argumentů proti své osobě

– Washington

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort ve čtvrtek před soudem ve Washingtonu zpochybnil sílu argumentů, na jejichž základě ho policie obvinila z 12 vážných trestných činů. Napsala to agentura AP. Kauzu, kterou soudcům předal zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, prý policie „přikrášlila”.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Paul Manafort (vlevo) v doprovodu svého právníka Kevina Downinga míří k federálnímu soudu.

Článek

Manafort působil několik let jako poradce proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který byl svržen při převratu v roce 2014. Za své služby Manafort inkasoval miliónové odměny, které podle obvinění zamlčel před daňovými úředníky a kryl je pomocí převodů v zahraničních bankách. Svou lobbistickou činnost ve prospěch Kyjeva navíc v USA neohlásil úřadům, jak to vyžaduje zákon. [celá zpráva]

Spiknutí proti státu

Celkem byl obviněn z dvanácti trestných činů: klamání daňových a justičních úřadů, spiknutí proti státu, praní špinavých peněz, daňových úniků, působení ve prospěch cizího státu bez registrace a sedmi případů zatajování účtů v zahraničních bankách.

Obhajoba vylíčila Manaforta jako „úspěšného mezinárodního politického konzultanta”, který se vzhledem ke svým aktivitám ve prospěch zahraničních politických stran logicky zapojil do mezinárodních finančních transakcí.

Ničeho špatného se prý nedopustil a nebezpečí jeho útěku do zahraničí nehrozí. Skutečnost, že byl vlastníkem tří amerických pasů, podle obhájců neodporuje americkým zákonům.

Soud může uložit 80 let

Podle Manafortových advokátů je obvinění z finančních machinací nesmyslné, protože veškeré transakce vedené přes zahraniční banky operovaly s legálně nabytými částkami. Svůj majetek se prý obviněný nikdy nesnažil skrývat.

Obvinění ze stejných zločinů čelí i Manafortův dlouholetý obchodní a politický spolupracovník Rick Gates. V případě, že soud rozhodne o jejich vině, hrozí Manafortovi trest 80 let a Gatesovi 70 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám