Hlavní obsah

Maturanti si po 30 letech v New Yorku plnili sen, polovinu z nich zabil terorista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Úterní teroristický útok v New Yorku významně zasáhl skupinu deseti někdejších argentinských spolužáků, kteří si v americkém velkoměstě plnili svůj sen. Před třiceti lety si po maturitě slíbili, že se jednou společně do New Yorku vypraví. Letos dali peníze dohromady a na vytouženou cestu se vydali. Polovina z nich už se ale nevrátí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinští kamarádi na kolech v New YorkuVideo: AP

 
Článek

Skupinka přátel se na výletě fotila i natáčela a materiály zveřejnila americká média. Kamera zachytila i okamžiky těsně před masakrem. Na jednom ze snímků, pořízeném ještě na letišti v Argentině, je skupina někdejších spolužáků zachycena ve stejných tričkách s nápisem Libre, tedy svobodný.

Kamarádi tak podle deníku New York Times demonstrovali, že jde o pánskou jízdu bez manželek; z poloviny z nich jsou teď vdovy. Pět z deseti spolužáků totiž při vyjížďce na kolech po dolním Manhattanu povraždil Uzbek Sajfulláh Saipov, který v úterý ve jménu Islámského státu na cyklostezce najížděl autem do lidí. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Na jednom ze snímků pořízených ještě na letišti v Argentině je skupina někdejších spolužáků zachycena ve stejných tričkách s nápisem Libre, tedy svobodný.

Někdejší slib popsal listu New York Times jeden ze spolužáků Cristian Ciancia, který do USA nakonec neletěl. „Za třicet let musíme podniknout výlet ve velkém stylu,“ vzpomínal na tři dekády starou výzvu.

Volba padla na New York, ale ne všichni na nákladný výlet měli. Majetnější ze spolužáků Ariel Erlij, který při masakru v Manhattanu zahynul, ale neváhal a čtyřem chudším kamarádům cestu zaplatil.

„Když přítel nebo někdo známý cokoliv potřeboval, neváhal a nabídl pomocnou ruku,“ vzpomíná Ciancia na zesnulého kamaráda.

Terorista Saipov v úterý s vozem najel na cyklostezku, zabil osm lidí a dvanáct dalších zranil. Pak narazil do školního autobusu. Policie tvrdí, že původně chtěl útočit déle a počítal, že by mohl urazit ještě několik kilometrů směrem k Brooklynskému mostu. Auto si pronajal také minulý týden, aby si procvičil jízdu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám