Hlavní obsah

Trumpův volební manažer se vydal do rukou FBI

Washington
Aktualizováno

Někdejší manažer kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort se v pondělí vydal do rukou Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle informací deníku The New York Times čelí Manafort obvinění ze spiknutí, praní špinavých peněz, porušení federálního daňového zákona a porušení pravidel pro zahraniční lobbování. Celkem byli obvinění tři lidé z Trumpova okolí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paul Manafort přichází do FBIVideo: Reuters

 
Článek

Podle informací deníku The New York Times přišel Manafort do ústředí FBI ve Washingtonu v doprovodu svého právníka. Čelí obvinění, že prostřednictvím offshorových účtů propral 18 miliónů dolarů, tedy téměř 398 miliónů korun. Původní spekulace, že FBI chce Manaforta obvinit z nekalých vazeb na Rusy, potvrzeny nebyly. 

List uvedl také to, že federální úřady vedle Manaforta obvinili i o jeho bývalého obchodního společníka Ricka Gatese. Jeho jméno je podle deníku provázáno s Manafortovou firmou založenou na Kypru, přes kterou Manafort přijímal platby od obchodníků a politiků.

Manafort a Gates před washingtonským soudem popřeli vinu ve všech bodech obvinění. Do složení mnohamilionové kauce budou v domácím vězení.

„Naše strana to schválila”

Podle agentury AP navíc další bývalý pracovník volebního štábu Donalda Trumpa a poradce v zahraničně politických otázkách George Papadopoulos komisi vedené Robertem Muellerem přiznal, že vyšetřovatelům FBI lhal. AP to vyčetla v soudních dokumentech. Píše se v nich, že Papadopoulos federálním úřadům zatajil své styky se zahraničím během kampaně, včetně kontaktů s osobami ruské národnosti.

Televize CNN upozornila, že Papadopoulosův případ jako jediný ze jmenovaných naznačuje možné spojení Trumpova štábu s ruskou stranou, anebo přinejmenším snahu o spojení. Papadopoulos v jednom e-mailu navrhoval kontaktu v zahraničí schůzku, zřejmě s Manafortem, o němž mluvil jako o předsedovi, přičemž dodal, že schůzka „byla naší stranou schválena”.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Manafort opouští svůj domov ve Virginia

Paul Manafort je dlouholetým stratégem republikánů. Na Trumpově kampani začal pracovat v březnu minulého roku. Po krátké době jej Trump jmenoval šéfem celé kampaně. Po několika měsících se ale ukázalo, že Manafort obdržel 12 miliónů dolarů (264,5 miliónu korun) od bývalého ukrajinského prezidenta a proruského státníka Viktora Janukovyče a Trump jej kvůli tomu po několika měsících odvolal. Jakékoli vazby své kampaně na Rusy ale šéf Bílého domu popírá.

O tom, že se Manafort vydá do rukou amerických úřadů, už informovala televize CNN. Informace o tom, že bude Manafort obviněn, kolují v amerických médiích od letošního léta, kdy agenti FBI prohledali jeho dům. Spekulovalo se také o tom, že by se Manafort mohl doznat a spolupracovat výměnou za to, že nebude stíhán.

Výběr článků

Načítám