Hlavní obsah

Vyšetřování ruského vlivu na volby v USA přineslo první obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tým amerických vyšetřovatelů pod vedením Roberta Muellera, který zkoumá možný ruský vliv na loňské prezidentské volby v USA, dospěl k vypracování prvních obvinění. Podle televize CNN není zatím jasné, koho se týkají a co přesně obsahují.

Foto: Policie ČR

Šéf vyšetřovacího týmu Robert Mueller

Článek

Podle nejmenovaných zdrojů sdělení obvinění již schválila federální velká porota ve Washingtonu a lidé, kterých se týkají, by mohly být již od pondělí zatčeny. Velkou porotu složenou z amerických občanů používají vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění.

Podle právního experta CNN Jeffreyho Toobina tak práce Muellerova týmu zdaleka nedospěla k závěru, naopak se potáhne ještě dlouho i v příštím roce.

Podle jeho názoru budou nyní zasaženy osoby menšího významu, u nichž se očekává spolupráce výměnou za nižší tresty s cílem utáhnout smyčku kolem mnohem významnějších osobností. Konání nejbližšího soudního procesu pak odhadl nejdříve za půl roku až rok.

Vyšetřování probíhá od května

Údajnému ruskému vměšování se věnuje Muellerův tým od května. Mueller byl na svůj post ministerstvem spravedlnosti jmenován v květnu krátce poté, co Trump náhle propustil šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho.

Vlastní vyšetřování ve věci možného ruského vlivu na loňské volby prezidenta vedou i čtyři kongresové výbory.

Reklama

Výběr článků

Načítám