Hlavní obsah

Americký voják zadržovaný v Afghánistánu pět let Tálibánem přiznal dezerci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Bragg
Aktualizováno

Americký voják Bowe Bergdahl v pondělí u vojenského soudu na základně Fort Bragg v Severní Karolíně přiznal dezerci a porušení služebních povinností. Bergdahl během nasazení v Afghánistánu opustil základnu a dal se zajmout povstalci z Tálibánu, kteří ho vyměnili o pět let později za pět svých zajatých bojovníků.

Foto: , ČTK/AP

Seržant Bowe Bergdahl

Článek

Jednatřicetiletému Bergdahlovi hrozí až trest smrti. Jeho právníci kromě jiného poukazují na to, že proces s ním nemůže být spravedlivý, protože ho politicky ovlivnil prezident Donald Trump. Ten loni v předvolební kampani prohlásil, že Bergdahl je „zrádce, který by měl být popraven“.

Bergdahl zmizel ze základny ve východním Afghánistánu 30. června 2009. Podrobnosti nejsou veřejně známy. Objevily se zprávy, že ho tálibové mučili, ale také zprávy o tom, že se s vězniteli sžil a například s nimi hrával různé hry.

Tálibán ho vyměnil po pěti letech v roce 2014. Tehdejší prezident Barack Obama za to byl kritizován, protože USA za jeho vydání propustily pět vězněných členů Tálibánu.

Bergdahl po svém propuštění podstoupil terapie a vrátil se do aktivní služby. Později se také objevila zpráva, že chce armádu opustit.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související články

Amerického vojáka Bergdahla drželi v kleci

Americký voják Bowe Bergdahl, vyměněný nedávno za pětici vězněných představitelů Tálibánu, byl během svého pětiletého zajetí v Afghánistánu fyzicky týrán....

Výběr článků

Načítám