Hlavní obsah

Maduro propadl euforii, chávisté uspěli ve venezuelských volbách guvernérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Překvapivý úspěch slavili ve volbách guvernérů ve Venezuele kandidáti vládnoucích socialistů. Vyhráli v 17 z 23 států navzdory problémům, kterým země čelí a jež padají na hlavy socialistů vedených Nicolásem Madurem. Opozice označila volby za zmanipulované a odmítla je uznat, uvedla v pondělí BBC.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicólas Maduro po volbách guvernérů byl obklopen svými příznivci.

Článek

Demokratická unie kulatého stolu (MUD) požaduje úplný audit všech výsledků, řekl vedoucí volební kampaně opozice Gerardo Blyde. „Ani Venezuelci, ani svět namohou spolknout tuto fikci,“ dodal.

Podle posledních průzkumů měli socialisté podporu dvaceti procent voličů. Průzkum soukromé firmy Dataline uváděl, že opoziční kandidáti dostali 45 procent hlasů a vládní jen 21, i když popularita prezidenta vzrostla od vyhlášení amerických sankcí o šest procent.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Volební leader venezuelské opozice MUD Gerardo Blyde

„Máme vážné podezření a pochybnosti,“ komentoval výsledky Blyde. Výhrady měla i bývalá kostarická prezidentka Laura Chinchillaová, kterou k volbám pozvala opozice: „Panuje tu pobouření, ale překvapení se nekoná. Diktatury nikdy neprohrávají.”

Výsledky oznámila předsedkyně Národní volební rady (CND) Tibisay Lucenová. V radě ale převažují lidé loajální vládě, kteří byli obviňováni, že jí nadržují. CND už v červenci čelila kritice kvůli volbám do nového ústavodárného shromáždění, ale nyní pro sčítání hlasů zvolila jinou firmu.

Prezident Nicolás Maduro výsledky nadšeně přivítal: „Vítězství, chávismus je zpět.“ Venezuelský volební systém současně označil za nejlepší na světě.

Opoziční MUD, která má nyní tři křesla guvernérů, čekala, že získá 18 křesel. Vyhrála ve státech Mérida a Táchira, které jsou ohniskem protivládních protestů, a také ve státech Anzoátegui, Nueva Esparta a Zulia.

Reklama

Výběr článků

Načítám