Hlavní obsah

V pokoji lasvegaského masového vraha našli jeho propočty ke střelbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Růžový papír s poznámkami, nalezený v lasvegaském hotelovém pokoji masového vraha Stephena Paddocka, obsahuje propočty týkající se vzdálenosti a trajektorie střelby. Paddock pálil z okna ve dvaatřicátém patře hotelu Mandalay Bay do davu návštěvníků koncertu. V neděli o postupu vyšetřování informoval web zpravodajské stanice CNN s odkazem na zdroj seznámený s jeho průběhem.

Foto: , ČTK/AP

Stephen Paddock na archivní fotografii

Článek

Papír byl nalezen v pokoji, odkud Paddock před týdnem postřílel 58 návštěvníků hudebního festivalu a dalších téměř 500 zranil. Už dříve se spekulovalo, že list s ručně psanými čísly byl pro Paddocka určitým způsobem důležitý, nebylo však jisté proč.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry lidí prchajících z koncertu při útoku v Las VegasVideo: Reuters

Vyšetřovatelé však zatím stále marně pátrají po Paddockově motivu k jednomu z nejhorších masakrů novodobých amerických dějin, i přesto, že obdrželi více než tisíc stop a tipů. Na páteční tiskové konferenci to sdělil zástupce šerifa Kevin C. McMahill.

McMahill také zveřejnil několik detailů z vyšetřování:

- Paddocka od střelby vyrušil Jesus Campos, člen ochranky hotelu, který šel zkontrolovat alarm jiného pokoje na stejném patře. Paddock Campose střelil do nohy, ale podle časové linie vypracované policií už potom do davu nevystřelil
- alarm, který šel Campos zkontrolovat, se pravděpodobně spustil náhodou. Buď nebyly zavřené dveře, nebo se nedovřely. Paddock od nich klíč neměl
- vyšetřovatelé nedělní masakr nespojují s terorismem nebo tzv. Islámským státem
- kromě Paddocka podle dosavadního vyšetřování z pokoje nikdo jiný nestřílel, není ale jisté, zda o jeho plánech nevěděl někdo jiný
- nikdo jiný ale podle všeho nepoužil Paddockův klíč k pokoji
- vyšetřovatelé zhlédli „objemné množství videí“ z různých míst, na žádném ale není podle nich nikdo další podezřelý
- když byl dotázán na video, na kterém měl údajně Paddock mluvit o svém motivu, McMahill odpověděl: „Není mi známo, že bychom měli takové video.“
- policie neví, co Paddock zamýšlel s téměř pětadvaceti kily výbušnin, které byly nalezeny v jeho autě
- Paddock si nanosil do hotelového pokoje 23 zbraní a střelivo během několika dní
- Marilou Danley, Paddockova přítelkyně, podle svého právníka i McMahilla nadále spolupracuje s vyšetřovateli

Paddock se také podle zdroje CNN snažil před útokem koupit v okolí arizonského Phoenixu speciální náboje s tzv. stopkovkou, které se po výstřelu rozsvítí a střelec tak lépe vidí, kam dopadají.

Podle zbrojního analytika Arta Rodericka střelci, kteří potřebují větší přesnost, míchají tyto speciální náboje s klasickými, například každý pátý z dávky.

„Díky tomu můžete střílet na ne nutně konkrétní cíl ale konkrétní oblast. Pokud by je (Paddock) použil, byl by mnohem větší počet obětí na životech,“ řekl Roderick, bývalý zástupce ředitele americké federální policejní služby.

V sobotu vyjádřil americký viceprezident Mike Pence s manželkou obětem střelby úctu během pochodu městem. „Jsme tu dnes s vámi, dnes jsme silní jako město Las Vegas,” uvedl Pence, který střelbu označil za „tragédii nepředstavitelných rozměrů”. „Ten večer se Las Vegas střetlo tváří v tvář s čistým zlem,” řekl viceprezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám