Hlavní obsah

Republikánský poslanec a odpůrce interrupcí nutil milenku k potratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

S ostudou odchází ze Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu republikánský poslanec Tim Murphy poté, co vyšlo najevo, že zatímco v politice zaníceně bojoval proti interrupcím, v soukromí přemlouval svou milenku, aby šla na potrat. Ženatý Murphy ve čtvrtek kvůli skandálu rezignoval.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Republikánský poslanec Sněmovny reprezentantů Tim Murphy oznámil rezignaci poté, co vyšlo najevo, že nutil milenku k potratu. V Kongresu přitom proslul jako zanícený odpůrce interrupcí.

Článek

„Nemáš problém rozhlašovat do světa svá protipotratová prohlášení a zároveň ti nevadí žádat mě o potrat našeho nenarozeného dítěte,” napsala Murphymu jeho milenka, psycholožka Shannon Edwardsová v jedné ze zpráv, které zveřejnil list The Pittsburgh Post-Gazette. Z pokrytectví politika obvinila poté, co publikoval na Facebooku prohlášení brojící proti potratům.

Murphy, který proslul v Kongresu jako zanícený odpůrce interrupcí, se ke vztahu s Edwardsovou přiznal v srpnu poté, co románek vyšel najevo během jejího rozvodového řízení.

V reakci na skandál nejdříve oznámil, že nebude svůj post obhajovat v příštích kongresových volbách, které se konají příští rok v listopadu. Ve čtvrtek pak ale jeho stranický kolega Paul Ryan oznámil, že Murphy rezignuje k 21. říjnu.

Jeho milenka, jak se ukázalo, nakonec těhotná nebyla.

Aféra propukla v době, kdy Sněmovna reprezentantů schválila republikánskou novelu, která zpřísňuje podmínky pro přerušení těhotenství. Interrupce u plodu staršího 20 týdnů má být podle normy trestným činem. Murphy byl jedním z předkladatelů. V Senátu zákon pravděpodobně narazí, protože demokraté mají dost hlasů na to, aby ho zamítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám