Hlavní obsah

Američané vyslechli britského agenta kvůli kompromitujícím materiálům na Trumpa

Washington

Bývalého agenta britské rozvědky MI6 Christophera Steela, který loni informoval americkou kontrarozvědku o údajném kompromitujícím materiálu na Donalda Trumpa, vyslechli vyšetřovatelé z týmu Roberta Muellera, pověřeného zkoumáním ruského vlivu na prezidentské volby v USA. Podle Steela si Trump užíval s dívkami v moskevském hotelu a setkal se s podnikateli.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump po příletu do Hamburku.

Článek

Podle Steela má ruská tajná služba důkazy o sexuálních dobrodružstvích Trumpa v moskevském hotelu a o tajných schůzkách jeho spolupracovníků s ruskými činiteli. Tvrzení je nepodložené a neprověřené a většina médií je odmítla publikovat. Web BuzzFeed ale letos v lednu všech 35 stran kompromitujícího materiálu zveřejnil. [celá zpráva]

Experti na tajné služby se shodují v názoru, že Steele má bezúhonnou pověst zkušeného profesionála.

Trump byl v Moskvě v roce 2013 na finále soutěže Miss Universe, kterou tehdy spoluvlastnil. Najal si drahé apartmá v hotelu a údajně tam měl dívky. V Moskvě se také v japonské restauraci Nobu setkal s ruskými businessmany. Schůzku organizoval ředitel banky Sberbank German Gref a otec zpěváka Emina Agalarova Aras, který založil velkou realitku Crocus. S Agalarovem probíral realitní projekt.

Podle Trumpa jde o nesmysly, vyšetřovatelé to berou vážně

Přestože sám Trump označil Steeleho informace za vymyšlené nesmysly, Muellerovi lidé je prý berou vážně, uvedla agentura Reuters. Setkali se s bývalým agentem nedávno.

O kontakt s britským špionem se podle Reuters opakovaně pokoušel i senátní výbor pro zpravodajské služby, který se ruským vměšováním rovněž zabývá. Podle předsedy výboru Richarda Burra se ale Steele nikdy nedostavil. „O důvěryhodnosti Steelovy složky výbor nemůže rozhodnout, protože nemá informace o jeho zdrojích ani objednatelích,” řekl Burr novinářům.

Muellera pověřilo vyšetřováním ruského vměšování přes výhrady Bílého domu americké ministerstvo spravedlnosti. O jeho činnosti nebo o výsledcích jeho práce proniklo na veřejnost jen minimum informací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám