Hlavní obsah

Střelec z Las Vegas měl speciálně upravené zbraně, aby mohl pálit dlouhé dávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stephen Paddock, který v neděli večer pozabíjel 59 návštěvníků countryového festivalu v Las Vegas, měl zbraně upravené na střelbu dávkami. Záběry zveřejnil web Boston25 News.

Foto: Twitter

Na Twitteru se objevila fotografie útočníka z Las Vegas Stephena Paddocka

Článek

Na obou snímcích z pokoje 32135 ve 32. patře hotelu Mandalay jsou vidět moderní poloautomatické zbraně. Podle listu Daily Mail pochází jedna z nich z produkce společnosti Daniel Defence. Klasickou mušku a hledí nahradil optický zaměřovač, který je mnohem přesnější. Jedna má dokonce teleskopický zaměřovač. Především má ale nejméně jedna ze zbraní upravenou spoušť, která umožňuje střílet dávkami na jedno stisknutí. Zbraň má také velkokapacitní zásobník.

Že byla zbraň automatická, potvrdil David Chipman, který dříve sloužil na úřadu pro kontrolu alkoholu, tabáku, střelných zbraní a výbušnin.

Ještě před zveřejněním obrázků uvedl: „Na nahrávce není slyšet střelbu z běžné poloautomatické zbraně. Buď je to automat, nebo byla zbraň modifikovaná. Nevěřím, že tohle by dokázal člověk prstem.“

Automatická zbraň střílí bez ustání, dokud je stisknutá spoušť. To poloautomat neumožňuje. V USA je držení automatických zbraní od roku 1930 omezené a od roku 1986 se nesmí prodávat ani přeprodávat staré. Odevzdat se však nemusely.

Poloautomatická zbraň upravená na automatickou

Proti prodeji zařízení umožňujících úpravu poloautomatický zbraní na automatické dlouhodobě bojuje senátorka Dianne Feinsteinová. „Tato úprava změní poloautomatickou zbraň v zbraň, která může střílet 400 až 800 ran za minutu,“ varuje.

I konstrukce Paddockovy zbraně ukazuje, že je vymyšlena na střelbu dlouhými dávkami, což je patrné z děrovaného plechu obepínajícího hlaveň, který zlepšuje chlazení. Jedna ze zbraní má namontovanou dvounožku, o kterou ji lze opřít, což pomáhá při zaměřování a usnadňuje dlouhodobou střelbu.

Vedle jedné ze zbraní je vidět i množství nábojnic a kladívko, které pachatel použil k rozbití oken, z nichž střílel do davu 22 000 návštěvníků koncertu. Zabil jich 59, dalších 500 jich zranil. Jeho motiv znám není.

Zbraně nalezené v hotelovém pokoji

Celkem měl 42 zbraní, většinou dlouhých, mimo jiné čtyři poloautomatické pušky DDM4, každou za 1900 dolarů (zhruba 42 tisíc korun). Měl i jeden kalašnikov AK 47, tři automatické pušky FN-15 a také jeden poloautomat Colt AR-15.

O jeho živote se moc neví, kromě toho, že měl zájem o zbraně a občas hrál v kasinu. Vydělal si milióny investicemi do nemovitostí, několik jich vlastnil, měl pilotní průkaz a vlastnil dvě letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám