Hlavní obsah

Jednání se Severní Koreou je plýtvání časem, prohlásil Trump

Vyjednávání se Severní Koreou je ztráta času, uděláme, co budeme muset, uvedl prezident USA Donald Trump na svém Twitteru. Vyzval šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona, podle něhož USA udržují s KLDR komunikační kanály, aby šetřil svou energií.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Říkal jsem Rexi Tillersonovi, který je vynikajícím ministrem zahraničí, že mrhá časem, když chce vyjednávat s malým rakeťákem (Trumpova přezdívka pro Kim čong-una, pozn. redakce). Šetři energii Rexi, uděláme to, co budeme muset,“ napsala Trump.

Tillerson, který je na návštěvě Číny, v sobotu uvedl, že Spojené státy udržují se Severní Koreou „komunikační kanály“ a zjišťují, nakolik je režim severokorejského vůdce Kim Čong-una ochoten jednat o svém jaderném programu.

„Nemáme žádný výpadek, žádný blackout,“ řekl Tillerosn na dotaz novinářů, zda jsou USA v kontaktu se Severní Koreou. „Můžeme s nimi jednat, my s nimi jednáme. Máme komunikační kanály,“ dodal.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) konstatovala, že šestý jaderný test, který Severní Korea podnikla 3. září, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, jež představují riziko pro celý svět.

Rada bezpečnosti OSN na test reagovala tím, že na Severní Koreu uvalila nové, přísnější sankce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám