Hlavní obsah

Hurikán Maria opět zesílil, má už 21 obětí

– San Juan

Hurikán Maria postupující Karibikem opět mírně nabral na síle a blíží se k ostrovům Turks a Caicos a jižním Bahamám. Počet obětí bouře, která ničila stovky domů, způsobila lokální záplavy a připravila o elektřinu většinu obyvatel Portorika, stoupl na 21, informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Většina obyvatel Portorika je po hurikánu Maria bez prouduVideo: Reuters

 
Článek

Nejnovější oběti ohlásily úřady na Haiti, které sice hurikán nezasáhl přímo, v pobřežních oblastech však způsobil vlnobití, poničil řadu jednoduchých a málo odolných příbytků a zabil tři lidi.

Nejvíce obětí registruje ostrov Dominika, kudy Maria přešla v úterý se silou hurikánu nejvyššího pátého stupně a zabila 15 lidí. Dva lidé zemřeli na ostrově Guadeloupe, jeden člověk na Portoriku.

Zde způsobila větrná smršť smíšená s deštěm patrně nejvýraznější materiální škody. Přinesla lokální záplavy a zcela vyřadila z provozu na celém ostrově elektrickou síť, která byla poničena už hurikánem Irma před dvěma týdny. Úplná obnova dodávek elektřiny bude podle starostky metropole San Juan Carmen Yulinové trvat několik měsíců. Prezident Donald Trump vyhlásil na Portoriku stav přírodní katastrofy, což umožní rychlejší uvolnění peněz z federálních fondů.

Maria v posledních hodinách po předchozím oslabením opět nabrala na síle. V současnosti se podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nachází okolo 130 kilometrů jihovýchodně od britského zámořského území Turks a Caicos, k němuž míří. Doprovází ji vítr o rychlosti až 205 kilometrů v hodině, což Marii řadí do třetí z pěti kategorií. Varování bylo vydáno rovněž pro jižní Bahamy.

Spojeným státům by se narozdíl od Irmy devastující před dvěma týdny Floridu měla vyhnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám