Hlavní obsah

Hurikán Maria udeřil na Portoriko, vichr dosahoval rychlosti 250 km/h

San Juan
Aktualizováno

Oko hurikánu Maria dorazilo ve středu nad Portoriko, informovala agentura AFP. Ačkoliv hurikán během dne oslabil z páté na třetí kategorii, úřady předem varovaly, že lidem, kteří se neschovají, půjde o život. Vítr dosahoval rychlosti až 250 km/h. Hurikán si na své cestě zatím vyžádal devět obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Maria udeřil na PortorikoVideo: Reuters

 
Článek

Už ve 13:15 SELČ, kdy hurikán dorazil k Portoriku, bičovaly hlavní město větry o rychlosti přes 180 km/h. Nacházel se 75 km jihovýchodně od San Juanu. V přístavu Yabucoa stoupla hladina moře o více než dva metry.

Ještě než nad Portoriko dorazilo oko hurikánu, silný vítr rozbíjel okna a vzduchem létaly plechové střechy. „Slyším, jak zde v San Juanu odlétávají střechy. Vidět je jen na několik stop,” popisovala z místa zpravodajka CNN.

Fotograf časopisu National Geographic Mike Theiss z hotelu v San Juanu hlásil, že bouře vydává vysoký kvílivý zvuk „jako žena, která křičí z plných plic”.

Bez elektřiny se ocitlo přibližně 900 tisíc lidí.

Foto: Jenny Promeneur, ČTK/AP

Škody po hurikánu Maria na Guadeloupe

Guvernér Portorika vydal varování pro všech 3,5 miliónu obyvatel, kteří na ostrově, jenž je americkým územím, žijí. V pondělí vyhlásilo výjimečný stav a mobilizovalo Národní gardu

Šéf bezpečnosti Portorika Hector Pesquera rovněž upozornil obyvatele, že pokud neopustí své domovy, tak je hurikán zabije. Portoriko se obává, že by Maria mohla být nejhorším hurikánem v oblasti za sto let. [celá zpráva]

Hurikán už v pondělí zdevastoval ostrov Dominica a přehnal se také přes St. Croix na Amerických Panenských ostrovech a Guadeloupe. Během úterý oslabil z páté na čtvrtou kategorii, pak zase zesílil a pak zase oslabil, pořád má však dost ničivé síly.

Devět mrtvých

Prefekt Guadeloupu mezitím podle agentury AP oznámil, že v důsledku hurikánu na ostrově zahynuli dva lidé. Na Dominice je potvrzeno sedm mrtvých, uvedl poradce tamního premiéra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Maria přinesl na Martinik silný vítr a prudký déšťVideo: Reuters

Hurikán se pohybuje zhruba v dráze hurikánu Irma, který před pár dny napáchal výrazné škody na karibských ostrovech. Pak Irma udeřila na Floridě v USA.

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozenému vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Související témata:

Související články

Portoriko se bojí stoletého hurikánu

Hurikán Maria během úterý nakrátko oslabil, ale pak zase zesílil na pátou, nejvyšší kategorii s větry o rychlosti 260 km/h. Už zpustošil Dominiku a Guadeloupe....

Výběr článků

Načítám