Hlavní obsah

Jako by se bůh zlobil. Svědkové líčí zkázu v Mexiku

– Ciudad de México

Panika, hrůza a zděšené pátrání po nezvěstných příbuzných a známých zachvátila Mexiko postižené dalším silným zemětřesením. Agentury přinesly první svědecké výpovědi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zkáza ve čtvrti Condesa v hlavním městě Mexika natočená ze vzduchuVideo: Reuters

 
Článek

„Je to jako Sodoma a Gomora, jako by se na nás bůh zlobil,“ citoval listy The New York Times (NYT) 66letého úředníka Jorgeho Ortize Diaze, který se v hlavním městě hned zapojil do záchranných prací.

Stovky dobrovolníků zamířily ke škole Enriquea Rébsamena v jižní části metropole, kde se na desítky dětí a dospělé zřítila škola. Záchranáři z ruin vytáhli 22 dětských těl a po dalších 30 dětech a osmi dospělých stále pátrají.

Foto: , ČTK/AP

Dobrovolníci před zřícenou budovou školy ve čtvrti Coapa vytvořili lidských řetěz a odebírají trosky.

Na místě podle NYT panoval zmatek. Vyděšení rodiče se ptali na osud svých potomků a v agonii je volali jménem, zatímco z tlampačů zněly občas i protichůdné instrukce od záchranářů a žádosti o světla, baterie a naftu.

Foto: , ČTK/AP

Záchranáři v ruinách školy Enriquea Rebsamena

Jesús Chairez pro BBC vylíčil, jak lidé v panice prchali z domů, aby si zachránili holý život. „Když jsem doběhl doprostřed ulice a podíval se za sebe, viděl jsem, jak se domy houpají zepředu dozadu a mezi nimi stoupá nahoru prach. Celá ulice vypadala jako jeden velký prašný mrak.“

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Zdrcení lidé v Mexico City

„Třáslo se to opravdu hodně,“ popsal zemětřesení agentuře Reuters student Jevon Minto, který na univerzitě ve státě Puebla zrovna poslouchal přednášku. „Strach a panika je tu doslova cítit,“ dodal.

Pětapadesátiletý bankéř Jesús González Hernández viděl, jak „se rozpadají zdi“, když s kolegou prchal z kanceláře a cestou si poranil kotník.

Foto: Carlos Jasso, Reuters

Záchranáři v troskách zříceného domu v hlavním městě Mexika

Podobně dopadla 28letá Talia Hernándezová, jíž se podařilo dostat se z druhého patra domu. Zlomila si přitom nohu, přesto si oddychla. „Nemohu tomu uvěřit, že jsem naživu,“ svěřila se s pláčem BBC, zatímco jí zdravotníci z nohy vyjímali střepy skla.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení v Mexiku

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám