Hlavní obsah

Záhadné útoky na Kubě: diplomaté mají poškozený mozek, zbraň neznámá

Washington

Obětí akustických útoků na diplomaty USA na Kubě je více, než se myslelo. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertové jich federální úřady evidují už jednadvacet. Mají navíc trvalé poškození mozku. Původce i zbraň, s níž byl útok proveden, přitom zůstávají zastřeny tajemstvím. Povaha zranění diplomatů neodpovídá žádné známé zbrani.

Foto: Pool, Reuters

Vztyčování americké vlajky před velvyslanectvím v Havaně. Ilustrační foto

Článek

„Nic z toho nemá rozumné vysvětlení,” řekl agentuře AP bývalý zaměstnanec CIA, který působil v Havaně dlouho předtím, než USA předloni obnovily diplomatické styky s Kubou.

Jeden z Američanů byl například nepříjemným a agresivním hlukem vypuzen ze své postele v havanském hotelu. Když se přesunul o metr vedle, zvuk již neslyšel. Další lidé popisovali, že se doma probudili, cítili vibrace a slyšeli zvuk podobný cikádám. Jiní tvrdili, že o žádném zvuku nevědí, nicméně měli vážně poškozený sluch.

Tezi o útoku zvukovou zbraní podle vyšetřovatelů zpochybňuje fakt, že některé oběti začaly jevit známky poškození mozku, jako jsou výpadky řeči nebo paměti. Mezi další příznaky patřila nevolnost, problémy s rovnováhou či bolesti hlavy. Podle expertů lze těžko hledat jedinou příčinu všech těchto symptomů.

Kubánci to zřejmě nebyli

Podle zjištění agentury AP je rovněž s postupujícím vyšetřováním čím dál nejistější, zda za útoky stojí Kuba, jejíž dva diplomaty v reakci na případ USA vypověděly. Většina diplomatů byla vystavena akustickým útokům během vlády administrativy Baracka Obamy, která vztahy s Kubou oproti předchozím vládám výrazně zlepšila.

Bývalý americký prezident byl prvním šéfem Bílého domu, jenž do Havany jakožto hlava Spojených států zavítal na oficiální návštěvu. [celá zpráva]

FBI při pátrání v místnostech, v nichž k útokům údajně došlo, nenašla podle AP žádná zvuková zařízení. Zdravotní potíže podobného charakteru nahlásilo i několik kanadských diplomatů, jejichž země se k vyšetřování událostí připojila.

Kubánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že i kubánské úřady začaly záležitost „prioritně a urgentně vyšetřovat”, jakékoli možné zapojení země do útoků však odmítly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám