Hlavní obsah

Počet obětí hurikánu Irma stoupá

Havana/Miami
Aktualizováno

Hurikán Irma zabil na Kubě nejméně deset lidí ve čtyřech různých regionech, informovaly místní úřady. Celkový počet jeho obětí v Karibské oblasti stoupl na 38, dalších pět mrtvých je u USA, uvedla agentura AP. V pondělí už Irma bičující Floridu zeslábla na tropickou bouři s rychlostí větru 110 km/h. Meteorologové varují, že je stále nebezpečná kvůli silným nárazům větru a lijákům, které mohou způsobit záplavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma napáchal v Karibiku škody za miliardyVideo: Reuters

 
Článek

Na Kubě hurikán zabil o víkendu deset lidí. Většina obětí skončila pod troskami budov, které nevydržely nápor větru. Jsou mezi nimi i bratr se sestrou ve věku padesát let. Tři z obětí jsou lidé, kteří odmítli evakuační příkaz. Mezi nimi jsou i dva lidé z autobusu, na který v Santiagu de Cuba spadl ze čtvrtého patra balkón a obyvatel Havany. Na něho spadly dráty elektrického vedení pod napětím.

Na Floridě je zatím pět obětí, jeden člověk zahynul v okrese Orange při autonehodě, dva na ostrovech Keys. Jeden zemřel, když nápor větru zasáhl nákladní auto, ve kterém vezl generátor a on nad ním ztratil kontrolu.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

Záplavy v Havaně

Při nehodě dvou aut v dešti u Saratosy zemřel bachař a zástupce šerifa. Podle jiných zdrojů zemřel s bachařem vězeň.

Zachráněná mimina

V okrese Orange u Orlanda se podařilo v pondělí evakuovat 125 osob. V Lakelandu policisté zachránili rodinu a dvě malé děti z polo potopeného auta. „V autě našli dva dospělé a dvě děti ve věku šest a deset měsíců. Voda sahala k dětským sedačkám. Naštěstí nebyli zraněni, tak je policisté byli schopni dostat z auta do bezpečí,“ uvedl mluvčí policie.

Sever Floridy zasáhly rekordní povodně, v Jacksonville je voda pořád ve výši 60 až 90 cm.

Bez elektřiny je na Floridě 6,2 miliónu odběratelů, její dodávky jsou přerušeny na 62 procentech rozlohy tohoto amerického státu.

Letiště v Miami bude až do úterý mimo provoz.

Astronomické škody

Podle americké společnosti předpovídající počasí AccuWeather si hurikány Harvey a Irma vyžádají dohromady 290 miliard dolarů, což je 1,5 procenta amerického ročního HDP. Harvey přitom způsobil škody za 190 miliard, což je nejvíce v historii. Nejde přitom jen o škody na infrastruktuře, ale i na plodinách, zejména na bavlníku a na pomerančích. Dopad má i na nárůst cen paliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám