Hlavní obsah

Tak silné hurikány hned po sobě v USA dosud neudeřily. Škody po Irmě a Harveym jsou astronomické

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy vůbec poprvé od začátku měření zasáhly dva hurikány čtvrté a vyšší kategorie v jednom roce. Už to je výjimečné, nebýt toho, že hurikán Irma, který nyní bičuje Floridu, má předpoklady stát se vůbec nejničivější bouří v dějinách USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Irma zasáhl FloriduVideo: Reuters

 
Článek

„Je to ničivá sezóna hurikánů a vyjde draho,“ upozornila meteorologická služba AccuWeather po dopadech hurikánů Harvey v Texasu a Irma na Floridě.

Škoda po Harveym, který způsobil rozsáhlé záplavy i ve čtvrtém nejlidnatějším městě USA Houstonu, se předběžně odhaduje na 190 miliard dolarů (4,1 biliónu korun), čili jedno procento HDP.

Foto: Jim Rassol/South Florida Sun-Sentinel , ČTK/AP

Hurikán Irma při dopadu na pobřeží Floridy

Výjimečná Irma by ho mohla ještě překonat. Podle odhadů agentury Bloomberg by mohla napáchat škodu za 200 miliard dolarů (4,3 biliónu korun). Poslankyně za Floridu Debbie Wassermanová Schultzová řekla stanici BBC, že stát bude na obnovu potřebovat největší pomoc v dějinách.

Irma v Miami

I když AccuWeather odhaduje škodu nižší, její ředitel Joel Myers podotkl: „Tato bouře si ze všech hurikánů a tajfunů nad všemi světovými oceány udržela nejdéle svoji intenzitu. Ta bouře není jen intenzivní, ale zasáhla také velmi širokou oblast.“ Irma už minulý týden decimovala ostrovy v Karibiku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po hurikánu Irma zmizela ze zátoky Tampa Bay vodaVideo: Reuters

Rekordní hurikán
Irma dosáhla rychlosti vichru 297 kilometrů v hodině, takže překonala Katrinu, Andrewa i Camille s maximální rychlostí okolo 280 kilometrů za hodinu. Souměřitelná je jen s hurikánem Allen z roku 1980, u něhož byla naměřena rychlost až 305 kilometrů v hodině.
Irma si přitom udržela rychlost vichru nejméně 290 kilometrů v hodině nejdéle ze všech bouří na Zemi - 37 hodin. Překonala tím i superfajfun Haiyan na Filipínách v roce 2013, který si maximální rychlost udržel 24 hodin.

Zatímco se Irma v noci na pondělí přesouvala přes Floridu dál na sever, potvrdila se původní varování meteorologů, že spolu s vichry a lijáky hrozí pobřežním oblastem také vzedmutá hladina moře. A ačkoliv hurikán oslabil na druhý stupeň a v pondělí má zeslabit na „pouhou” tropickou bouři, ničit a ohrožovat lidské životy bude až do poloviny týdne.

Panovaly také obavy, že by na USA mohly dopadnout další dva hurikány José a Katia, které se zformovaly za Irmou. Zatímco první se stočil ke Střední Americe a oslabil na tropickou bouři, druhý nad oceánem nabral směr na sever.

Reklama

Související články

Pilot letěl s hurikánem o závod

S větrem o závod a současně s větrem v zádech si to nebezpečně svištěla vzduchem posádka společnosti Delta Airlines z portorického hlavního města San Juan...

Výběr článků

Načítám