Hlavní obsah

Hurikán Irma se žene přes Floridu, vyhlášen stav přírodní katastrofy

Aktualizováno

Střed hurikánu Irma postupuje na sever podél západního pobřeží Floridy směrem k zátoce Tampa Bay. Živel si vyžádal nejméně tři mrtvé. Hurikán provázejí tornáda a záplavy a mohl by se stát nejničivější bouří v dějinách USA. Prezident Donald Trump vyhlásil stav přírodní katastrofy. Irma mezitím zeslábla na hurikán první kategorie a v pondělí ještě víc oslabí na tropickou bouři.

Záznam: Hurikán Irma zasáhl FloriduVideo: AP

 
Článek

Oko hurikánu dosahujícího síly čtvrté kategorie se v neděli odpoledne přehnalo přes ostrovy jižně od Floridy. Evakuováno bylo na 6,3 miliónu lidí. Později během dne Irma zeslábla na hurikán třetí kategorie s větrem o rychlosti 195 kilometrů za hodinu, večer pak na druhou kategorii a v pondělí nad ránem na první.

Nyní rychlostí 160 kilometrů v hodině směřuje severozápadně k městům Tampa a St. Petersburg s třemi milióny obyvatel. Naposledy tuto oblast zasáhl silný hurikán v roce 1921. Panují obavy, že zde Irma zvedne hladinu moře až téměř o pět metrů.

V Key West zaplavila ulice mořská voda vzedmutá hurikánem. Přívalové vlny, podobné tsunami, zaplavily domy a „utopily” zaparkovaná vozidla. Uzavřena byla i floridská letiště v Miami, ve Fort Lauderdale, Tampě či Orlandu. Nepřístupný je i zábavní komplex Walt Disney World Resort, který leží nedaleko Orlanda.

Irma si na pevnině vyžádala nejméně tři životy. Podle úřadů zůstaly bez elektřiny téměř čtyři milióny domácností a firem, uvedla televize Fox News.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Zatopené auto ve floridském městě Surfside.

Foto: Carlos Barria , Reuters

Hurikán Irma v Miami

Podle odhadů televize ABC může Irma napáchat škody až za 200 miliard dolarů (4,3 biliónu korun) a stát se tak nejničivější bouří v dějinách USA.

Prezident Donald Trump proto vyhlásil stav přírodní katastrofy, takže postižení lidé mohou přímo žádat o federální pomoc. Hurikán provázejí záplavy a na jihu také tornáda, uvedla agentura Reuters.

Postupně by měla Irma zeslábnou na tropickou bouři. Meteorologové očekávají, že se bude posouvat dál na sever směrem do Georgie. Také tam varují meteorologové před tornády.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Nedávno zasazené palmy v Miami zničené hurikánem Irma.

Škody jsou hlášeny také z Miami. Televize CNN zveřejnila záběry, na nichž je vidět zničený stavební jeřáb u jednoho z věžáků v centru města.

Policie v Miami v neděli upozornila občany, že již není schopna reagovat na tísňová volání, protože jsou její příslušníci v rámci bezpečnosti v úkrytu. Strážci zákona zároveň prostřednictvím Twitteru vyzvali všechny, kdo se neevakuovali, aby za žádných okolností nevycházeli ven.

Úřad šerifa v okrsku Pasco na Floridě zase varoval občany, aby neuposlechli výzvu, která se šíří na Facebooku, a nestříleli do hurikánu.

Zajímavého detailu si všiml server televize Local 10 z Miami. V neděli 10. září, kdy hurikán Irma dorazil na Floridu, má podle českého kalendáře svátek právě Irma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Kubě hurikán ohýbal stromyVideo: Reuters

Zpustošil ostrovy v Karibiku

Doposud si hurikán Irma v Karibiku vyžádal 28 obětí a napáchal enormní, ale zatím nevyčíslené škody.

Již dříve tropická cyklóna zpustošila Kubu. Podle agentury AP jsou cesty na Kubě zablokovány a z jednoho místního provinčního muzea, kolem kterého prošlo oko uragánu, zbyly jen rozvaliny. Úřady zatím nehlásily žádné mrtvé a zraněné, hovoří ale o velkých hmotných škodách.

Dvoumiliónová metropole Havana byla v sobotu spolu s provinciemi Mayabeque a Artemisa na nejvyšším stupni pohotovosti v případech přírodních pohrom. Postupující hurikán způsobil na severní pobřeží lokální záplavy, vlny rozbouřeného oceánu dosahovaly výše až osmi metrů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Silný vítr, který doprovází hurikán Irma, ve floridském Miami.

Foto: Amandine Ascensio, ČTK/AP

Zničené auto na ostrově Sv. Martin

Foto: Reuters

Vlny v Havaně

Foto: Reuters

Evakuovaní v Esteru na Floridě

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám