Hlavní obsah

Zemětřesení si v Mexiku vyžádalo již 58 obětí, další silné může brzy přijít

Mexico City
Aktualizováno

Obětí ničivého zemětřesení o síle 8,1 Richterovy škály je nejméně 58, oznámil v pátek večer šéf mexické civilní ochrany. Při otřesech ve státě Chiapas na jihu Mexika se hroutily celé budovy. Nejvíce obětí je hlášeno ze státu Oaxaca, kde zahynulo 45 lidí. Deset mrtvých je hlášeno ze státu Chiapas a tři ze státu Tabasco.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Mexičané přečkávali noc na ulicích. Báli se následných otřesů. Ten nejhorší ale může teprve přijít.

Článek

„Jedná se o nejsilnější zemětřesení, které jsme v naší zemi naměřili za posledních nejméně sto let,“ konstatoval mexický prezident Enrique Pena Nieto. Informace o škodách zatím nejsou k dispozici. Již teď je však jasné, že budou značné. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky po zemětřesení v MexikuVideo: AP

Po hlavním otřesu přišlo 62 následných. Národní seizmologický úřad ale uvedl, že zaznamenal hned 185 následných otřesů. Během následujících čtyřiadvaceti hodin by navíc podle mexického prezidenta mohl přijít ještě jeden mohutný, a to až o síle 7,2 Richtera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Po zemětřesení v Mexiku stojí lidé před svými domovyVideo: AP

Mnoho vyděšených obyvatel postižených oblastí vyběhlo na ulici pouze v pyžamu. Shromáždili se ve skupinách na ulicích. Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 165 kilometrů západně od města Tapachula v mexickém státě Chiapas nedaleko Guatemaly. Vycházelo z hloubky necelých 70 kilometrů.

Kromě Mexika bylo vyhlášeno varování před tsunami také v Guatemale, Salvadoru, Kostarice, Nikaragui, Panamě a Hondurasu. Mexické úřady však později varování odvolaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám