Hlavní obsah

Tonoucí Houston ze vzduchu. Obětí je už osm, objevilo se rabování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston
Aktualizováno

Počet obětí bouře Harvey stoupl na osm, uvedli v noci na úterý úřady podle listu The Guardian. Šest členů jedné rodiny se zřejmě utopilo v dodávce. Se záplavami se stále potýká Houston, kde nařídili další evakuace. Meteorologové předpovídají další déšť.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry Houstonu po bouři HarveyVideo: Reuters

 
Článek

V deseti čtvrtích a předměstích Houstonu byl v pondělí vyhlášen noční zákaz vycházení. Důvodem je „ochrana obyvatel a majetku“. Texaská policie už zadržela čtyři lidi, kteří jsou podezřelí z rabování.

Vyhlášena byla evakuace pro dalších 8500 z lidí ze čtvrti Northwood Pines.

Pokračuje také záchrana lidí, kteří zůstali ve svých domech a odřízla je voda, protože ve městě původně nebyla nařízena evakuace. Jak policie, tak pobřežní stráž zachránily 3000 lidí. Silné deště, provázející bouři, změnily ulice Houstonu v řeky.

Foto: Gabe Hernandez, ČTK/AP

Letecký pohled na místa zasažená bouří Harvey

Není zatím známo, kolik lidí bude potřeba celkem zachránit, uvedl plukovník Steven Metze z texaského ministerstva obrany. Dodal, že vojáci budou pracovat bez přestání 24 hodin denně. Počet nasazených se zvýší z původních tří na dvanáct tisíc. Už vzrostl počet nasazených helikoptér ze tří na 22 a v úterý jich bude v akci 49. Helikoptéry zachraňují obyvatele města ze střech domů.

Nejsilnější bouře za půl století 

Harvey je nejsilnějším hurikánem, který Texas zasáhl od roku 1961. Živel na pevninu udeřil v noci na sobotu SELČ prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou nicméně již během soboty zeslábl v tropickou bouři.

Foto: David Woo, ČTK/AP

Lidé evakuovaní z oblasti zasažené bouří Harvey nastupují do armádního speciálu.

Harvey je však stále nad pevninou a velmi pomalu se posouvá zpátky nad moře, kam se vrátí až ve středu, což přinese úlevu, ale současně hrozbu, že může zesílit a vrátit se zpět.

Meteorologové nadále předpovídají silné deště, kdy má v Texasu napršet dalších 25 až padesát centimetrů vody. Stejné množství se očekává v jihozápadní Louisianě, v dalších oblastech Louisiany, Alabamy a Mississippi pak má napršet 12 až 35 cm vody.

Postižené oblasti během úterý navštíví prezident Donald Trump, kterého bude doprovázet manželka Melania. Bílý dům podle agentury AP uvedl, že prezidentský pár nejprve zamíří do města Corpus Christi, v jehož blízkosti bouře vstoupila na pevninu, a následně zavítá do texaského operačního centra pro nouzové situace v Austinu.

Foto: Gabe Hernandez, ČTK/AP

Letecký pohled na místa zasažená bouří Harvey

Dopad na ekonomiku nebude velký 

Banka JPMorgan odhaduje, že materiální škody způsobené bouří Harvey by se mohly pohybovat mezi deseti a 20 miliardami dolarů (218 až 436 miliard Kč), což odpovídá zhruba desetině hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států.

„(Vzhledem k tomuto odhadu) věříme, že celkový dopad na HDP ve třetím a čtvrtém čtvrtletí bude poměrně malý,“ uvedl podle agentury Reuters ekonom JPMorgan Michael Feroli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám