Hlavní obsah

Stoupenci Trumpa a ultrapravice demonstrovali proti marxismu. Napadli je anarchisté

– Berkeley

Čtrnáct lidí bylo v neděli zadrženo kvůli násilí v Berkeley v Kalifornii. Na nepovolenou akci proti marxismu, na níž se sešli příznivci krajní pravice a prezidenta Donalda Trumpa, tam zaútočili levicoví radikálové, kteří se zapletli mezi poklidné odpůrce fašismu a rasismu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepokoje v BerkeleyVideo: AP

 
Článek

Problémy začaly v poledne místního času (kolem 19:00 SELČ), když dorazila do centrálního parku v Berkeley menší skupina Trumpových stoupenců.

Ti sice nedostali od úřadů povolení akci „Proti marxismu v Americe” uspořádat, policie je však i tak do parku pustila. Vyčlenila jim ohrazený prostor, k němuž dorazili jejich odpůrci s hesly jako Ne Trumpovi, Ne KKK (Ku Klux Klanu), Ne fašistické Americe nebo Nacisté, jděte domů.

Foto: Josh Edelson, ČTK/AP

Demonstrace proti ultrapravici v Berkeley

Protestovali proti nim účastníci Mítinku proti nenávisti, kde mluvil třeba i Ben Stern, který přežil holokaust, nebo potomci dalších přeživších. Ti nesli transparenty, že jejich prapředci nepřežili Osvětim, aby oni sami nyní mlčky seděli a zase se museli bát.

Foto: Josh Edelson, ČTK/AP

Rose Friedová pláče na demonstraci proti nenávisti v Berkeley, kde mluvil přeživší holokaustu Ben Stern

Udržet klid se však nepodařilo. Více než sto ultralevicových radikálů v kapucích nakonec napadlo Trumpovy příznivce. Přeskočili kovové a betonové bariéry obklopující park a zamíchali se mezi 2000 účastníků poklidného Mítinku proti nenávisti, takže unikli kontrolám u vchodu, uvedl list The Washington Post.

Foto: Josh Edelson, ČTK/AP

Ben Stern,který přežil holokaust mluví na Mítinku proti nenávisti

V parku například použili pepřový sprej proti vůdci pravicové extremistické organizace Patriot Prayer Joeyu Gibsonovi. Podle listu Los Angeles Times je Gibson mezi zatčenými, v seznamu 13 zadržených, který zveřejnil list San Francisco Gate, ale není.

Pět odpůrců Trumpa v černém také strhlo k zemi dalšího zastánce Trumpa a bili ho a kopali. Podle agentury AP bylo napadeno pět lidí.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Demonstranti útočící na fotografa v Berkeley

Foto: Stephen Lam, Reuters

Policisté odvádějí do bezpečí napadeného fotografa.

Policie oznámila, že postupně se v parku sešlo asi 4000 lidí a že se je do 15:30 místního času podařilo rozehnat.

Policejní velitel Andrew Greenwood hájil postup svých podřízených, když řekl, že se policisté rozhodli nebránit krajně pravicovým demonstrantům vstoupit do parku, protože se tak předešlo mnohem brutálnějšímu násilí v ulicích.

Kolem parku byly umístěny zátarasy a policisté kontrolovali příchozí. Chtěli předejít tomu, aby se na shromáždění dostali lidé s tyčemi, psy, skateboardy a s šátky k maskování tváří. Ti, kterým se dovnitř s tyčemi podařilo proniknout, byli zadrženi, mnozí ale až po útoku.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Policisté při zásahu v Berkeley

Oregonská skupina Patriot Prayer původně plánovala manifestaci na sobotu do San Franciska, ale Gibson už v pátek ohlásil její zrušení. Uvedl, že jeho skupina není rasistická, ale že se „obává, že extremisté nebo rasisté se mohou pokusit přidat k jeho akci.“

Foto: Stephen Lam, Reuters

Policisté odvádějí do bezpečí příznivklyni Trumpa

Náhradou za zrušenou akci mělo být právě nedělní shromáždění v Berkeley, ale místní správa ho nepovolila. Starosta Jesse Arreguin vyzval odpůrce krajní pravice, aby se parku vyhnuli, což se ale nestalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám