Hlavní obsah

Drama v Houstonu: Hrozí další povodně, lidé se zachraňují na střechách

– Houston • Aktualizováno

V Houstonu, který po přechodu tropické bouře Harvey postihly záplavy, zachránili již 1200 lidí ze střech domů. Ženisté v noci na pondělí začali vypouštět dvě nádrže, což může situaci ještě zhoršit. V části Texasu, kde leží i Houston, bylo vyhlášeno na ráno další varování před bleskovými povodněmi. Od pátku místy spadlo až 650 mm srážek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Houston zasáhly povodněVideo: Reuters

 
Článek

Houstonský meteorologický úřad varoval, že v pondělí brzy ráno hrozí v části Texasu bleskové povodně. Bouře zatím neslábne a přináší další déšť. Národní středisko pro hurikány (NHC) v předpovědi v neděli v 19:00 místního času (pondělí 2:00 SELČ) uvedlo, že střed bouře byl zhruba 15 kilometrů severovýchodně od texaského města Victoria, tedy necelých 200 kilometrů jihozápadně od Houstonu.

Bouře postupuje na jihovýchod rychlostí šest kilometrů za hodinu a doprovází ji vítr o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Síla bouře se přitom má v příštích 24 hodinách změnit jen málo, a dokonce je možné její mírné zesílení. Na texaském pobřeží a na jihozápadě státu Louisiana má do pátku napršet dalších až 635 milimetrů srážek.

Armáda začala v prvních pondělních hodinách odpouštět vodu z nádrží Addick a Barker, což má uchránit centrum města, ale může to zvýšit hladinu řeky Buffalo Bayou, která středem města protéká. Zaplaveno tak může být několik tisíc dalších domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Houstonu zachránili tisíc lidí ze střechVideo: Reuters

Zachráněno 1200 lidí

Houstonská policie a hasiči podle Turnera k 17:00 místního času (k půlnoci SELČ) obdrželi zhruba 6000 nouzových volání. Na konce dne záchranáři uvedli, že zachránili už 1200 lidí, z toho 200 ze vzduchu. Starosta zatím potvrdil jedno úmrtí, a sice ženy, která v sobotu večer vystoupila ze svého automobilu, když vjela do zaplavené ulice.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Automobil na zaplavené dálnici v texaském Housotnu

Ulice se proměnily v šedozelené řeky

Turner řekl, že lidi uvízlé na střechách domů úřady hledají s pomocí 22 letounů, z nichž 16 poskytla pobřežní stráž. Kromě toho město nasadilo na záchranu 35 člunů a 93 nákladních automobilů. Velkou část více než dvoumiliónového Houstonu zaplavila šedozelená voda a ulice se proměnily v řeky, po nichž pluly čluny záchranářů a kajaky a kánoe místních obyvatel. Záchranářům pomáhají dobrovolníci.

Foto: Richard Carson, Reuters

Mezistátní dálnice 45 v texaském Houstonu se proměnila v řeku

Úřady lidem doporučují, aby vylezli na střechy a mávali prostěradly nebo ručníky, aby tak na sebe upozornili. Lidé nemají zůstávat v podkrovích.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Lidé se snaží dostat do bezpečí v zaplaveném Houstonu.

Starosta vyzval obyvatele, aby nevolali záchranáře, pokud nejsou v ohrožení života. Požádal je též, aby pokud možno nepoužívali automobily.

Starosta přitom nenařídil evakuaci, což v neděli večer obhajoval s tím, že to bylo v zájmu bezpečnosti obyvatel.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Lidé v texaském Houstonu utíkají před záplavami, které postihly jejich domovy.

Bouře zatím postihla zhruba čtvrtinu obyvatel státu Texas, tedy 6,8 miliónu lidí v 18 okresech. Potvrzeny jsou dvě oběti, i když se psalo o šesti. Kromě ženy v autě zemřel ještě muž v okrese Aransas při požáru ve svém domě.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Zaplavená dálnice v texaském Houstonu

Houston v neděli otevřel pro evakuované své hlavní konferenční centrum George R. Browna, což podle agentury Reuters vyvolává vzpomínky na hurikán Katrina, který před 12 lety zdevastoval New Orleans, kde na 30 tisíc lidí strávilo několik dní v bezútěšných podmínkách na stadiónu Superdom a 7000 dalších bylo právě v Brownově centru.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Ulice v Houstonu se proměnily v řeky

Bílý dům mezitím oznámil, že v úterý navštíví Texas, v němž platí stav přírodní katastrofy, prezident Donald Trump.

Bouře a hurikány

Tropická brázda nízkého tlaku je cyklón vzniklý obvykle v oblasti tropů a pohybující se proti směru hodinových ručiček s větry o rychlosti nepřesahující 60 km/hod.

Tropická bouře jsou větry proudící proti směru hodinových ručiček o rychlosti od 60 do 118 km/hod. Tropické bouře obvykle dostávají lidská jména.

Dosáhnou-li větry rychlosti větší než 118 km/hod, hovoříme o hurikánu (oblast amerického pobřeží) a tajfunu (pobřeží jihovýchodní Asie).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám