Hlavní obsah

Hurikán Harvey nad pevninou zeslábl, meteorologové varovali před katastrofálními záplavami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston
Aktualizováno

Hurikán Harvey dorazil v noci na sobotu k pobřeží amerického státu Texas. Zatímco při vstupu nad pevninu měl rychlost přes 210 kilometrů v hodině, nad pevninou rychle zeslábl a měl by se změnit v tropickou bouři. Meteorologové v této souvislosti varovali před nebezpečím „katastrofálních záplav”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Harvey dorazil k pobřeží TexasuVideo: Reuters

 
Článek

Podle jejich odhadů by do středy mohlo v některých částech Texasu spadnout až 760 milimetrů srážek a místy dokonce rovný metr.

V pobřežních oblastech by navíc Harvey mohl vzedmout až čtyřmetrové záplavové vlny.

Jedním z hurikánem nejvíce postižených míst je město Rockport. Poškozeno je mnoho budov, nejde elektřina ani internet.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v Texasu stav přírodní katastrofy, což umožní plné uvolnění pomoci federální vlády. Odborníci se obávají, že by se Harvey mohl stát nejsilnějším hurikánem na území Spojených států od dob, kdy americké pobřeží zpustošil hurikán Katrina v roce 2005. Tehdy bylo zdevastované město New Orleans a okolní oblast.

Harvey ohrožoval oblast mezi městy Brownsville a Houston, což je pobřežní pás o délce přibližně 560 km. V místě žije kolem 16 miliónů obyvatel.

Foto: Courtney Sacco, ČTK/AP

Hurikán dorpovází provází prudké lijáky a vítr o rychlosti 230 km/h

Foto: Nick Wagner, ČTK/AP

Město Corpus Christi už zažívá útok hurikánu Harvey.

"Víme, že milióny lidí pocítí dopad této bouře," řekl před jejím příchodem mluvčí NHC. "Opravdu se modlíme, aby lidé naslouchali činitelům řešícím nouzové situace a dostali se (hurikánu) z cesty," dodal.

Foto: Ana Ramirez, ČTK/AP

Hurikán Harcey dorazil k texaskému pobřeží.

Do bezpečnějších míst se již přesunuly desítky tisíc Američanů. Úřady ale ohledně evakuací vydaly protichůdná doporučení. Texaský guvernér Greg Abbott vyzval, aby prchlo více obyvatel. Představitelé města Houston naopak poradili lidem, ať spíš zůstanou doma. V některých okresech probíhají dobrovolné evakuace, jinde povinné, informoval server listu Houston Chronicle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám