Hlavní obsah

Zaměstnankyně nemocnice v USA vyhrála téměř 17 miliard

Třiapadesátiletá zaměstnankyně nemocnice vyhrála ve Spojených státech v loterii Powerball 758,7 miliónu dolarů (16,8 miliardy korun). Jackpot, který je podle agentury AP druhý největší v americké historii, se nebude dělit. Tiket se šesti správnými čísly byl totiž podán jen jeden.

Foto: Josh Reynolds, ČTK/AP

Mavis Wanczyková, která vyhrála v přepočtu 16,8 miliardy korun.

Článek

Novopečená multimilionářka Mavis Wanczyková si los zakoupila ve státě Massachusetts. Loterie ale původně oznámila mylné místo, kde byl tiket prodán. Tvrdila, že to bylo ve Watertownu poblíž Bostonu, kam se ráno ještě před otevírací dobou rozjeli novináři. Později ale vyšlo najevo, že tiket byl prodán v Chicopee, v jiné části Massachusetts.

Wanczyková, která je z Chicopee, se o výhru přihlásila a objevila se na tiskové konferenci. „O tomhle jsem snívala," řekla a dodala, že už informovala svého zaměstnavatele, že se do práce nevrátí. „První věc, již hodlám udělat, je sednout si a odpočinout si,” řekla. Je matka dvou dětí a vybraná čísla jsou odvozená od dat narození v rodině. Šťastná čísla byla 6, 7,16,23, 26 a powerballové číslo 4. Šance na výhru byla podle médií jedna ku 292 miliónům.

O výhře se dověděla ve středu večer, když na cestě z práce o loterii mluvila s jedním hasičem z Chicopee. Vtom si uvědomila, že je to ona, kdo vyhrál. Muž prý šel s ní, aby se ujistil, že dorazí domů v pořádku.

Peníze si vybere naráz

V Massachusetts se podle výkonného ředitele loterie Michaela Sweeneyho prodaly i dvě sázenky, jejichž kupci získají po miliónu dolarů. Jeden z nich má být ve Watertownu. Sweeney také řekl, že obchod, který prodal tiket na nejvyšší výhru, dostane 50 tisíc dolarů. Majitel obchodu Bob Bolduc okamžitě sdělil, že peníze věnuje na místní charitu.

Výherce si vždy musí rozmyslet, zda si nechá jackpot vyplatit jednorázově, nebo ve formě roční renty. Wanczyková se rozhodla pro první variantu, což znamená, že dostane „pouze” 443,2 miliónu dolarů, z nichž po zdanění zůstane 336 miliónů. V případě výsluhy je výhra vyplácena celá postupně ve 30 splátkách, které budou daněny jednotlivě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám