Hlavní obsah

Trumpův duševní stav vyvolává u některých demokratů znepokojení

Washington

Člen výboru pro zpravodajské služby americké Sněmovny reprezentantů Adam Schiff v neděli přiznal, že ho i jeho kolegy stále více znepokojuje duševní stav prezidenta Donalda Trumpa. Stanici CNN tento demokrat sdělil, že další pracovní tlak na prezidenta může situaci dále zhoršit. Na úvahu o prezidentově odvolání na základě jeho duševní nezpůsobilosti vykonávat úřad je podle Schiffa příliš brzy.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Zdaleka jsme nedospěli k závěru, že je to tento případ, i když mnohým z nás se jeho chování nelíbí. Nemyslím si, že jsme se dostali do bodu, abychom uvažovali o 25. dodatku,” řekl Schiff.

Schiff prohlásil, že je nesmyslné, by se Trumpovi oponenti zaměřovali na využití dodatku 25 ústavy, podle nějž se prezidentského úřadu ujme viceprezident, pokud se exekutiva nebo lidé určení Kongresem shodnou a písemně potvrdí, že je prezident „neschopen vykonávat povinnosti spojené s úřadem”.

Schiff upozornil, že s využitím dodatku 25 se počítá především v případě „vážné fyzické újmy nebo závažného duševního onemocnění či zhroucení”.

Nechte ho vyšetřit

Demokratka Zoe Lofgrenová v pátek navrhla rezoluci, v níž požaduje, aby viceprezident Mike Pence a členové kabinetu nechali psychiatry prezidenta vyšetřit a určit, zda je schopen vykonávat svou práci. Úvahy na toto téma vystupňovala Trumpova reakce na pochod neonacistů ve Virginii.

Demokratická členka Sněmovny Jackie Speierová tento týden na Twitteru napsala, že Trump vykazuje známky „nevypočitatelného chování a duševní nestability, což ohrožuje Spojené státy”. Zareagovala tak na tiskovou konferenci, na níž prezident prohlásil, že za násilnosti ve Virginii nesou stejnou měrou odpovědnost obě strany a že v obou táborech, tedy mezi neonacisty i jejich odpůrci, byli dobří lidé. [celá zpráva]

Kritika nepřichází jenom z tábora demokratů. Ohijský guvernér John Kasich, který je republikán, řekl, že prezident musí skoncovat s personálním chaosem v Bílém domě. Trump v prvních sedmi měsících v úřadě odvolal bezpečnostního poradce, personálního šéfa, ředitele pro komunikaci i mluvčího. Zatím jako poslední z Bílého domu tento týden odešel hlavní stratég Steve Bannon. [celá zpráva]

„Nemůžete přivést pálkaře-nováčky a myslet si, že vyhrajete světový šampionát,” prohlásil s odkazem na baseball Kasich, který byl Trumpovým soupeřem v primárních volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám