Hlavní obsah

Kvůli vraždě exprezidenta Chile soudce obžaluje šest lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý chilský prezident Eduardo Frei Montalva byl v roce 1982 zřejmě zavražděn. Soudce, který má případ na starosti, v pátek oznámil, že připravuje obžalobu šesti lidí z vraždy exprezidenta. Ten byl hlasitým oponentem tehdejšího diktátora Augusta Pinocheta a právě jeho agenti měli podle obvinění stát za Freiovou smrtí.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Bývalý chilský prezident Eduardo Frei Montalva na archivní fotografii

Článek

"Je to bolestné, ale soudce potvrdil, co jsme si vždycky mysleli. Zpočátku jsme měli pochybnosti, ale dnes máme jistotu, že náš otec byl zavražděn," uvedla bývalá senátorka Carmen Freiová, jejíž bratr Eduardo Frei Ruiz byl prezidentem Chile v letech 1994-2000.

Křesťanský demokrat Eduardo Frei Montalva stál v čele Chile v letech 1964 až 1970. Zemřel v lednu 1982 v soukromé nemocnici v Santiagu po operaci kýly, krátce po svých jedenasemdesátých narozeninách. Jako oficiální příčinu smrti tehdy úřady uvedly pooperační infekci, která způsobila akutní zánět pobřišnice.

Thalium v těle

Už tehdy měla Freiova rodina pochybnosti o příčině úmrtí. Až 16 let po pádu dikatury dosáhli příbuzní vydání soudního příkazu k exhumaci těla, v němž poté experti našli mimo jiné zbytky vysoce toxického thalia.

Od roku 2009 je kvůli podezření z vraždy exprezidenta Freie vyšetřováno šest lidí, včetně bývalého agenta Pinochetovy tajné služby Raúla Lilla, lékaře Patricia Silvy či bývalého řidiče Freiovy rodiny Luise Becerry. Jako spolupachatelé jsou vyšetřováni lékař Pedro Valdivia a dva patologové Helman Rosenberg a Sergio González.

Během Pinochetova režimu (1974-1990) bylo popraveno či zmizelo více než 3000 lidí, další tisíce byly mučeny. Mnozí Chilané však oceňují, že diktátor vyvedl zemi z hluboké ekonomické krize. Sám Pinochet kdysi zdůvodnil puč, jímž se dostal k moci tím, že "zachránil zemi před komunismem".

Ač byl Pinochet obviněn v několika kauzách, včetně vražd levicových aktivistů a zpronevěry, spravedlnosti nikdy nedošel. Zemřel v prosinci 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám