Hlavní obsah

Amerického pilota, který se katapultoval ze stíhačky, zachránili z moře

Miami

Americká pobřežní stráž u floridského Key West zachránila námořního pilota, který se musel ve středu ve 12:40 katapultovat ze své proudové stíhačky F-5N Tiger II. Zachráněný pilot je v dobré stavu, na moři strávil jen chvíli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká pobřežní stráž zachránila v moři pilota námořnictvaVideo: AP

 
Článek

Informaci o nehodě dostala pobřežní stráž krátce po 13. hodině. Okamžitě odstartoval z Miami záchranný vrtulník Za necelých patnáct minut jeho posádka zahlédla kouřový signál, který pilot použil, a vyzvedla ho z vody, uvedla televize ABC.

Pilot byl objeven 36 kilometrů od základny Key West. Podle zdravotníků byl v dobrém zdravotním stavu, což potvrdila listu Stars and Stripes stíhací peruť VCF-111 Sun Downers. Jejím úkolem je zajišťovat výcvik bojových pilotů námořnictva a námořní pěchoty.

Stroje F-5N, což jsou bývalé modernizované švýcarské stroje F-5E upravené na americký standard, simulují nepřítele pro posádky letadel F/A-18 Hornet a E/F-18 Growler.

Tigery jsou koncepčně letadla z přelomu 50 a 60. let. První verze lehkého dvoumotorového stíhacího letounu F-5A byla dodávána od roku 1965. Od počátku 70. let se vyráběla zvětšená a výkonnější verze F-5E.

Poslední verzí je F-5N, což je „upgrade” zpětně odkoupených švýcarských strojů F-5E, který se prováděl o roku 2003. Modernizováno bylo 41 letadel. Dvoumístná verze T-38 Talon zajišťuje v USA výcvik na nadzvukových letadlech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám