Hlavní obsah

Brazilský prezident souzen nebude, parlament ho podržel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilský prezident Michel Temer se vyhne soudu v souvislosti se svým obviněním z korupce. Rozhodli o tom ve středu večer poslanci brazilského parlamentu, jejichž většina zamítla prezidentovo dočasné odvolání, po němž by případ řešil nejvyšší soud.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Michel Temer

Článek

„Poslanecká sněmovna, která zastupuje brazilský lid, se vyjádřila jasně a nezpochybnitelně. Tohle není žádné osobní vítězství, to je vítězství demokratického právního státu,” prohlásil Temer v televizním projevu.

Temer byl jako první úřadující prezident Brazílie v červnu obžalován z přijímání úplatků, které údajně dostával od šéfa masokombinátu JBS vyšetřovaného kvůli korupci.  Prezident veškerá obvinění odmítá. [celá zpráva]

Přijde další hlasování

Při hlasování získal na svou stranu 263 přítomných poslanců, zatímco pro jeho vydání soudu se vyslovilo 227 zákonodárců. Aby mohl být souzen, musely by se proti němu sjednotit dvě třetiny poslanců, což odvrátil vcelku s přehledem.

Prezidenta přitom ohrožuje ještě další obvinění, tentokrát z maření vyšetřování korupce, kvůli němuž může parlament o jeho vydání hlasovat v brzké době znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám