Hlavní obsah

Madurovy volby provází násilí. Zemřeli čtyři lidé včetně jednoho kandidáta

• Aktualizováno
Novinky, bož

Tři lidé zemřeli při protestech, které provázejí volby do nově svolaného Ústavodárného shromáždění ve Venezuele, a o život přišel při přepadení také jeden z kandidátů. Informuje o tom BBC. Kontroverzní volby vyhlásil autoritativní levicový prezident Nicolás Maduro, opozice je bojkotuje a označuje je za pokus o definitivní nastolení diktatury.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Opozice kontroverzní volbu ústavodárného shromáždění bojkotuje, protože ji považuje za prostředek definitivního nastolení diktatury.

Článek

Odpůrci krajně levicového autoritářského prezidenta Madura odmítají jeho snahu nechat zvolit nové Ústavodárné shromáždění.

Obávají se, že prezident pomocí tohoto orgánu rozpustí parlament, který ovládá opozice. To by mu umožnilo schválit novou ústavu, která parlament připravuje o velkou část pravomocí a podle opozice definitivně nastoluje diktaturu. [celá zpráva]

Jedním z lidí zastřelených při demonstracích je údajně opoziční aktivista Ricardo Campos, který se angažoval v mládežnickém křídle opoziční strany Demokratická akce (Acción Democrática), uvedl to předseda parlamentu.

Podle listu El Universal byli při protivládní demonstraci zabiti i další dva muži, jejich totožnost však není známá.

Podle jednoho z členů vlády o víkendu zemřel i provládní kandidát José Felix Pineda — o život údajně přišel při přepadení v sobotu v noci.

Nedělní volby vyhlásil Maduro dekretem, ačkoliv v minulosti vytvoření podobného orgánu schvalovali lidé v referendu.

Kolumbie a Panama, kam proudí desítky tisíc uprchlíků z ekonomicky rozvrácené Venezuely, již daly najevo, že výsledky voleb neuznají, uvedla agentura AFP.

Reklama

Související články

USA stahují diplomaty z Venezuely

Ministerstvo zahraničí USA ve čtvrtek nařídilo rodinným příslušníkům pracovníků velvyslanectví v Caracasu opustit Venezuelu do nedělního zahájení...

Výběr článků

Načítám