Hlavní obsah

USA stahují diplomaty z Venezuely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Ministerstvo zahraničí USA ve čtvrtek nařídilo rodinným příslušníkům pracovníků velvyslanectví v Caracasu opustit Venezuelu do nedělního zahájení kontroverzních voleb do Ústavodárného shromáždění, které vypsal prezident Nicolás Maduro a proti němuž se stavějí jeho odpůrci, kteří ovládají parlament. Oznámila to agentura Reuters. Dobrovolně může ambasádu opustit i personál velvyslanectví.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Venezuelská policistka odvádí demonstrantku.

Článek

Ministerstvo zároveň vyzvalo Američany, aby vzhledem k hrozbě nepokojů a násilností do Venezuely necestovali. Diplomaté, kteří v Caracasu zůstanou, mají mít omezenou možnost pohybu.

Nařízení má americké občany uchránit před násilnostmi během protivládních nepokojů, které si vyžádaly už víc než sto mrtvých. Nejméně tři lidé zemřeli při dvoudenní generální stávce, která proběhla ve středu a ve čtvrtek. [celá zpráva]

Madurovi odpůrci se stávkou a protestními pochody snaží zabránit zvolení nového zákonodárného orgánu. V současném parlamentu má totiž vládní socialistická strana menšinu a Ústavodárné shromáždění, které má po víkendu vzniknout, zřejmě socialisté ovládnou. V nezávazném referendu, které vypsal parlament, proti němu sice hlasovala naprostá většina účastníků, ale méně lidí, než kolik jich hlasovalo v parlamentních volbách pro Madurovy odpůrce. I manifestace na Madurovu podporu během stávky byly mohutné. [celá zpráva]

Opozice se obává, že Ústavodárné shromáždění rozpustí současný parlament a přepíše ústavu tak, že prezident Nicolás Maduro zůstane u moci a ještě více upevní svůj autoritářský způsob vlády.

Spojené státy ve středu uvalily nové sankce proti 13 současným či bývalým vysokým činitelům Madurova režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám