Hlavní obsah

Při generální stávce ve Venezuele byli zabiti tři lidé, USA zpřísnily sankce

– Caracas

Tři lidé byli zabiti během prvního dne dvoudenní stávky, kterou odpůrci prezidenta Nicoláse Madura vyhlásili na protest proti nadcházejícím volbám do nového Ústavodárného shromáždění. Podle agentury Reuters o středečním incidentu ve čtvrtek informovala prokuratura.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Zásah proti demontracím během generální stávky ve Venezuele

Článek

Dvě oběti jsou z hornatého státu Merida - tam byli zabiti dva muži ve věku 23 a 30 let. V caracaské čtvrti Petare zemřel 16letý mladík. Počet obětí letošních protestů tak stoupl na 106.

Násilí propuklo, když odpůrci prezidenta postavili barikády, aby zabránili dalším lidem jít do práce.

Dvoudenní stávkou, na niž má v pátek navázat velký protestní pochod v Caracasu, se odpůrci prezidenta snaží zabránit vládnímu plánu nechat zvolit ústavodárné shromáždění, což stávající ústava umožňuje. Obávají se, že by prezident s pomocí tohoto orgánu mohl rozpustit parlament, který ovládá protimadurovská opozice, a nechat schválit novou ústavu, takže Maduro zůstane dál u moci.

Volby se mají konat v neděli a vyhlásil je prezident v dekretu, byť v minulosti zrod podobného orgánu schvalovalo referendum.

Manifestace Madurových příznivců

Opozice už řekla, že je bude bojkotovat. Podle průzkumu organizace Datanalisis je proti svolání orgánu 70 procent obyvatel země. V nezávazném referendu vypsaném parlamentem je odmítla naprostá většina hlasujících, ovšem toto referendum bojkotovali příznivci Madura.

Maduro tvrdí, že nový orgán je nutný k tomu, aby se vláda vrátila do rukou ”prostého lidu" a aby byl potlačen ”převrat", který podle něj zosnovala americká CIA spolu s Kolumbií a Mexikem, aby ho odstavila od moci.

Tlak ze zahraničí

Tlak na venezuelskou vládu, aby od svého záměru ustoupila, se stupňuje i ze zahraničí. Na středečním zasedání Organizace amerických států (OAS) předložilo 13 zemí včetně USA, Argentiny, Brazílie, Kanady či Mexika prohlášení, v němž označují postup prosazovaný Madurem za konečnou demontáž demokratických institucí. Dokument dává podle agentury AP najevo znepokojení nad ”závažnou změnou demokratického řádu, nad zhoršením krize a nad zvýšením násilí" ve Venezuele.

USA navíc ve středu uvalily nové sankce proti 13 současným či bývalým vysokým činitelům Madurova režimu.

Opatření zmrazuje veškerý majetek těchto osob v USA a zakazuje Američanům jakékoli obchodní vztahy s nimi.

Maduro na velké manifestaci ve středu večer sankce odsoudil a některým postiženým věnoval repliku meče národního hrdiny, revolucionáře Simona Bolívara. „Blahopřeji k těmto imperialistickým sankcím, pro nás jsou uznáním morálky, loajality k národu a občanské upřímnosti.“

Velké manifestace Madurových příznivců se konaly večer po celé zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám