Hlavní obsah

Trump utrpěl další porážku. Senát znovu zamítl zrušení Obamacare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát znovu zavrhl republikánský návrh na zrušení zdravotnické reformy, kterou prosadila administrativa bývalého prezidenta Baracka Obamy. Kromě všech 45 demokratických senátorů hlasovalo proti také sedm republikánů, tedy spolustraníků prezidenta Donalda Trumpa. Ten si přitom kladl zrušení tzv. Obamacare jako jeden ze svých hlavních cílů. Pro zrušení zákona se vyslovilo jen 45 senátorů z potřebných 60.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Takhle ne, rozhodli američtí senátoři. Na snímku republikáni Mitch McConnell, John Thune a John Cornyn.

Článek

„Nemyslím si, že by pouhé zrušení (Obamacare) bylo vhodným řešením, protože to nepřináší řešení pro lidi, kteří jsou závislí na současném systému,“ vysvětlil své stanovisko senátor Rob Portman, jeden z republikánů, který hlasoval proti zrušení Obamovy zdravotnické reformy. Stejně se rozhodl také známý americký jestřáb a vlivný republikán John McCain.

Nyní odmítnutý návrh byl podle agentury Reuters prakticky totožný s tím, jejž Kongres přijal před dvěma lety, který ale později vetoval prezident Obama. Pokud by zákon prošel, byla by Obamacare zrušena s dvouletým odkladem. To by podle předkladatelů poskytlo zákonodárcům více času k vypracování náhrady.

Po triumfu porážka

V úterý Senát nejtěsnějším poměrem hlasů schválil zahájení formální debaty o zrušení Obamových změn, čímž otevřel možnost pro nahrazení současného systému pojištění. Prezident Donald Trump, který nahrazení reformy slíbil Američanům během loňských voleb, otevření debaty označil za „velký krok”.

Pak ale přišla první studená sprchla. O zrušení Obamacare totiž hlasoval americký senát poprvé už v noci na středu, pro se ale vyslovilo jen 43 z potřebných 60 senátorů. [celá zpráva]

Obamacare

Obamacare, tedy Patient Protection and Affordable Care Act (Zákon o ochraně pacientů a dostupné péči), je federální zákon v USA z roku 2010, který se týká přístupu ke zdravotnímu pojištění.

Jeho smyslem je zvýšit dostupnost zdravotního pojištění pro chudší vrstvy obyvatel.

Zdroj: Wikipedia

Jak přesně nyní budou senátoři dále postupovat, není podle médií zcela jasné. Republikánští senátoři mimo jiné zvažují, že připraví jakousi odlehčenou verzi prvního odmítnutého návrhu, ze kterého v rámci hledání kompromisu vypustí kontroverzní části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám