Hlavní obsah

Sean Spicer složil funkci mluvčího prezidenta Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer v pátek ráno tamního času rezignoval, uvedl list The New York Times. Důvodem je to, že se neshodl s hlavou státu, která dosadila na místo ředitele komunikace newyorského finančníka Anthonyho Scaramucciho.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Odstoupivší mluvčí Bílého domu Sean Spicer

Článek

Trump nabídl práci Scaramuccimu v deset dopoledne (18:00 SELČ). Žádal Spicera, aby zůstal ve funkci, protože ten v současné době zastával dvě pozice. Kromě tiskového mluvčího byl ředitelem komunikace, protože předchozí ředitel Mike Dubke rezignoval v květnu.

Spicer ale řekl, že dosazení Scaramucciho, který by se měl ujmout funkce, v srpnu je velkou chybou, uvedl zdroj listu obeznámený s okolnostmi. Podle jednoho z představitelů Bílého domu je Scaramucci profesionál, který Trumpa uznává. Trump ho zná dlouho, dříve Scaramucci podporoval Jeba Bushe, guvernéra Floridy a Trumpova rivala v boji o republikánskou nominaci na prezidenta.

Scaramucci se Trumpem a jeho dcerou Ivankou setkal v Oválné pracovně ve čtvrtek odpoledne. Scaramucci později po rezignaci Spicera vedl tiskovou konferenci na které oznámil, že Spicerovým nástupcem bude Sarah Huckabee Sandersová, která dosud byla zástupkyní tiskového mluvčího.

Před tím, než začal pomáhat Trumpovi během jeho prezidentské kampaně, řídil Spicer několik let komunikaci Republikánského národního výboru (RNC), vrcholného orgánu Republikánské strany. Spicer tehdy úzce spolupracoval s tehdejším předsedou RNC a nynějším vlivným personálním šéfem Bílého domu Reincem Priebusem. Ten už se nechal slyšet, že "stoprocentně" podporuje nového ředitele komunikace Bílého domu Scaramucciho, uvedla ČTK.

Spicerova „alternativní fakta”

Spicer byl terčem kritiky hned po Trumpově inauguraci, když se ohradil proti tvrzením médií, že na ní bylo méně lidí než při uvedení Baracka Obamy do úřadu. „Bylo to největší publikum, jaké kdy sledovalo inauguraci, jak osobně, tak ve světě. Tečka,“ řekl mluvčí Sean Spicer.

Před novinářem NBC se ho zastala Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová. „Vy říkáte, že je to nepravda, a náš tiskový mluvčí Sean Spicer k tomu nabídl alternativní fakta.“  [celá zpráva]

Kritiku si Spicer vysloužil také v dubnu po chemickém útoku u syrského Chán Šajchúnu, kdy uvedl, že syrský prezident Bašár Asad byl horší než nacistický vůdce Adolf Hitler. Podle něj Hitler „nikdy plyn nepoužil proti vlastní lidem způsobem, jako to činí Asad”. Zapomněl na existenci plynových komor. Čelil kvůli tomu výzvám k rezignaci. [celá zpráva]

Nakonec se omluvil.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám