Hlavní obsah

Trumpův migrační dekret platí dál v mírnější verzi, rozhodl nejvyšší soud USA

– Washington

Nejvyšší soud Spojených států ve středu odmítl zablokovat mírnější výklad protiimigračního dekretu prezidenta Donalda Trumpa, americká víza tak nadále mohou získávat prarodiče z vybraných šesti převážně muslimských zemí, kteří cestují do USA za svými příbuznými.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump po příletu do Hamburku

Článek

Naopak v případě uplatňování dočasného zákazu vstupu uprchlíkům souhlasil soud podle agentury AP s přísnějším postojem Trumpovy administrativy, což cesty do USA běžencům zkomplikuje.

Nejvyšší soud na konci června částečně odblokoval Trumpovo exekutivní nařízení, které brání ve vstupu do země občanům šesti převážně muslimských zemí a všem běžencům. Rozhodl, že o víza mohou žádat cizinci i uprchlíci, kteří mají vztah bona fide, tedy v dobré víře, k lidem či subjektům v USA.

Trumpova administrativa následně určila, že blízké a důvěryhodné vztahy jsou v nejužší rodině, ale již ne na úrovni vnoučat či prarodičů. Úspěšně vízovým řízením mohou projít i ti, kteří mají na USA pracovní a studijní vazby.

Rozhodnutí zvrátila Havaj

Stát Havaj se vzápětí obrátil na federální soud s tím, aby do USA mohlo i širší příbuzenstvo lidí, kteří už na americkém území pobývají. Minulý týden pak federální soudce Derrick Watson žádosti Havaje vyhověl a usnadnil také vstup do USA uprchlíkům, kteří formálně spolupracují s americkými přesídlovacími agenturami.

Ministerstvo spravedlnosti se proti Watsonovu verdiktu odvolalo a nejvyšší soud mu dal v případě běženců za pravdu, naopak v definici blízkého příbuzenského vztahu přísnější výklad Trumpovy administrativy odmítl.

Nejvyšší soud nicméně prohlásil, že platnost dnešního verdiktu může být zvrácena, neboť stejné záležitosti se zároveň věnuje i federální odvolací soud v San Francisku.

Reklama

Související články

Havajský soud zmírnil Trumpův dekret

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa se v pátek odvolala k Nejvyššímu soudu proti rozhodnutí soudu nižší instance, který v pátek dál zmírnil omezení pro...

Výběr článků

Načítám