Hlavní obsah

Trump po mně asi něco chtěl, uvedl odvolaný šéf FBI Comey. O vlivu Ruska na volby nepochybuje

Novinky, jem
Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump prý bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho opakovaně ujišťoval, že je s jeho prací spokojen. Proto byl Comey velmi překvapen a zmaten, když ho Trump odvolal. Comey to ve čtvrtek pod přísahou vypověděl v americkém Senátu. Uvedl také, že po něm Trump během osobních schůzek žádal loajalitu a bezprecedentně se snažil si ho zavázat.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

James Comey v americkém senátu

Článek

„Hovořil jsem s ním před zvolením i po něm a prezident mi opakovaně řekl, že je spokojen s mou práci, že si vedu opravdu skvěle a že mu to říkali i další lidi,“ prohlásil bývalý šéf FBI.

James Comey dále vypověděl, že se s takovým chováním jako u Trumpa se u předchozích prezidentů George Bushe a Baracka Obamy nesetkal. Považoval prý schůzky s Trumpem za formu nátlaku, protože FBI musí být ze své podstaty nezávislá a její ředitel nemá být řízen nebo ovlivňován prezidentem.

Ptal se ho, zda chce zůstat

Trump se ho prý ptal, jestli chce ve funkci zůstat. „Asi po mně chtěl něco na oplátku,“ řekl Comey k jedné ze schůzek.

Hovořil také o Trumpově požadavku, aby k němu byl Comey loajální a aby ukončil vyšetřování údajných vazem bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Michaela T. Flynna na Rusy.

„Je to dobrý chlap doufám, že ho necháte na pokoji,“ řekl údajně šéf Bílého domu tehdejšímu šéfovi FBI. To si Comey vyložil jako rozkaz. Vyšetřování ruského vměšování jako takového americký prezident Donald Trump nežádal.

Jednání s Trumpem byly podle Comeyho natolik nestandardní, že považoval za nezbytné zapsat si po nich, jak přesně probíhaly. Při jedné z nich dokonce šéf Bílého domu požádal ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby opustil místnost. Comey později prostřednictvím svého přítele poskytl tyto poznámky tisku.

O útoku ruských hackerů nemá pochyby

Pokud jde o kybernetické útoky ruských hackerů s cílem ovlivnit americkou prezidentskou kampaň, není o tom podle Comeyho pochyb. Kromě demokratické strany byly podle něj terčem těchto útoků také vládní a nevládní organizace, mohly jich být stovky až tisíce.

Trump relevanci Comeyho výpovědi zpochybňuje. Svým příznivcům řekl, že z obležení vzejde větší a silnější. Bílý dům v reakci na výpověď exšéfa FBI Comeyho zdůraznil, že prezident není lhář.

Šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, který je stejně jako americký prezident republikán, se nechal slyšet, že je „Trump ve vládě nováčkem, učí se za pochodu” a zřejmě ne úplně pochopil, že mu FBI nepodléhá.

Reklama

Výběr článků

Načítám