Hlavní obsah

Řekl, že nejsme nic a měly bychom se zabít, popsala „dívka s hidžábem“ útok ve vlaku

– Portland

Šestnáctiletá Američanka Destinee Mangumová poděkovala v neděli třem lidem, kteří se jí ve vlaku zastali, když ona a její přítelkyně čelily výhrůžkám kvůli tomu, že měly hidžáb. Dva z lidí, kteří se za ně postavili, za to zaplatili životem — 35letý rasista Jeremy Joseph Christian je ubodal.

Foto: Jim Ryan, ČTK/AP

Policie v Portlandu vyšetřuje vraždu.

Článek

„Chtěla bych poděkovat lidem, kteří za mě položili život,“ řekla Mangumová stanici KPTV. „Ani mě neznali a přišli o život jen kvůli tomu, jak já a moje přítelkyně vypadáme,“ vysvětlila.

Mangumová jela v pátek odpoledne spolu se svou přítelkyní v Portlandu příměstským vlakem MAX. Jeden z cestujících oběma dívkám nadával kvůli jejich muslimskému vzezření.

„Řekl nám, abychom se vrátily do Saúdské Arábie, řekl nám, že bychom tu neměly být, že bychom měly vypadnout z jeho země,“ uvedla Mangumová. „Řekl nám, že nejsme vůbec nic a měly bychom se zabít,“ dodala mladá žena, která ani muslimka není.

Muž začal bodat lidi. Všude byla krev a my jsme začaly utíkat o život.
Destinee Mangumová

Mangumová i její přítelkyně byly vystrašené a raději šly do zadní části vlaku. Muži to však nestačilo a pokračoval v nadávkách.

Jeden z cestujících se urážených zastal, Christianovi řekl, že takto nemůže urážet mladé dívky. „Pak se začali hádat,“ vypověděla Mangumová.

Pak vlak vjel do stanice, kam měly obě dívky namířeno. „Já a moje kamarádka jsme vystupovaly z MAX a otočily jsme se, když oba bojovali a muž začal bodat lidi. Všude byla krev a my jsme začaly utíkat o život.“

Několik lidí útočníka zadrželo a zavolalo na tísňovou linku 911. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Jeremy Joseph Christian

Na místě zemřel 53letý Ricky John Best, vojenský veterán, který pracoval jako technik pro město. V sobotu jeho památku ve městě uctily desítky lidí.

V nemocnici pak podlehl vážným zraněním 23letý Taliesin Myrddin Namkai-Neche, který loni vystudoval ekonomiku.

Vážná zranění utrpěl také 21letý prodavač pizzy Micah Fletcher, který jel zrovna soupravou do práce. Lidé uspořádali sbírku na úhradu výloh na jeho léčení.

Útočníkovi hrozí trest smrti

Útočník Jeremy Joseph Christian byl obviněn ze dvou vražd a z pokusu o vraždu. V případě potvrzení viny mu hrozí trest smrti. Je ve vazbě a nemůže být propuštěn na kauci.

Agresivitu projevoval už dříve, byl odsouzen za loupež a únos. Před měsícem na veřejnosti zřejmě hajloval a měl na sobě vlajku z dob americké revoluce.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Reklama

Výběr článků

Načítám