Hlavní obsah

Trump má další průšvih. Po šéfovi FBI měl chtít, aby zastavil vyšetřování svého exporadce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Prezident Donald Trump v USA čelí dalšímu závažnému nařčení. Pouhý den poté, co byla uveřejněna zpráva, že ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi při jeho nedávné návštěvě Bílého domu prozradil tajemství, informovaly televize CNN a deník The New York Times o tom, že po šéfovi FBI Jamesi Comeym, jehož mezitím zbavil funkce, chtěl, aby zastavil vyšetřování jeho bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna. Ten je vyšetřován kvůli napojení na Rusko.

Foto: Jim Lo Scalzo/Pool, Gary Cameron/File , Reuters

Americký prezident Donald Trump a odvolaný ředitel FBI James Comey

Článek

Trump měl žádost přednést 14. února při schůzce v Oválné pracovně Bílého domu. Šéf FBI byl tak znechucen, že se rozhodl zpravit o tom své nejbližší spolupracovníky ve vedení vyšetřovacího úřadu a sepsat zprávu, řekly zmíněným médiím anonymní zdroje z Comeyho okolí.

„Je to dobrý chlap. Doufám, že to můžete nechat být,“ prohlásil podle Comeyho zápisků Trump o vyšetřování Flynna.

Michael Flynn pracoval pro Trumpa už během kampaně a po jeho nástupu do prezidentské funkce se stal jeho hlavním bezpečnostním poradcem. Trump před převzetím úřadu avizoval reformu tajných služeb, které podle něj nadržovaly opozičním demokratům, a Flynn měl čistku řídit. Za necelý měsíc se ale sám musel z Bílého domu poroučet, protože vyšlo najevo, že tajil předchozí styky s ruským velvyslancem, a to údajně i před Trumpem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Poradce Bílého domu Michael Flynn přichází na tiskovou konferenci

Comeyho zbavil prezident Trump vedení FBI před týdnem na návrh ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Také ten se ocitl před časem v podezření, protože se během loňské kampaně dvakrát sešel s ruským velvyslancem, ale při slyšení v Senátu, který potvrzoval jeho nominaci na ministra, to nepřiznal. Trump v písemné výpovědi Comeymu napsal, že není schopen FBI vést. Později v rozhovoru pro média připustil, že měl také na zřeteli „tu ruskou věc“.

Je to lež, tvrdí Bílý dům

Bílý dům zprávu o zasahování do vyšetřování popřel. Přiznal pouze schůzku Trumpa s Comeym, na níž prezident „opakovaně vyjádřil svůj názor, že generál Flynn je slušný muž, který sloužil své zemi a ochraňoval ji“. Žádné vyšetřování však prý Trump neovlivňoval.

O Comeyho zprávu už se mezitím zajímá předseda sněmovního výboru pro dohled nad vládními reformami Jason Chaffetz a formálně požádal FBI, aby výboru předložila veškerá „memoranda, poznámky, přehledy a nahrávky odkazující na jakoukoli komunikaci mezi Comeym a prezidentem anebo související s ní“, napsal deník The Guardian.

Reklama

Související články

Trump odvolal pro neschopnost šéfa FBI

Americký prezident Donald Trump odvolal šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. V úterý místního času to oznámil Bílý dům, podle něhož...

Výběr článků

Načítám