Hlavní obsah

Snímek střetu brněnské skautky s neonacistou obletěl svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Snímek nebojácné české skautky, která se na letošní prvomájové demonstraci postavila neonacistovi, vyvolal emoce nejen v Česku, ale také v Evropě a zámoří. Odvahu šestnáctileté Lucie, která se na shromáždění krajní pravice pustila do konfrontace s pravicovým extremistou, na svých stránkách vyzdvihla CNN a deník The Guardian.

Foto: repro CNN

Obtisk webu CNN

Článek

„Je to děsivý kontrast: nalevo rozezleně gestikuluje krajně pravicový demonstrant v černém sportovním oblečení s holou hlavou a černými brýlemi a vpravo ho pozoruje šestnáctiletá skautka,“ popisuje americká stanice snímek amatérského fotografa Vladimíra Čičmance.

„Nebojácně se mu postavila. Je jí šestnáct let a hrdě tam stála a podloženě argumentovala,“ uvedl pro CNN Čičmanec k situaci, kterou zachytil.

Snímek mladé skautky na svých stránkách zveřejnil také britský deník The Guardian a přidal i komentář Světové organizace skautského hnutí. „Lidé z každého aspektu života a mezi nimi i skauti vyjádřili svou podporu hodnotám různosti, míru a porozumění. Dělají lepší svět,“ zaradovali se skauti na svých stránkách.

Foto: repro Guardian

Prvomájová demonstrace krajní pravice se v moravské metropoli neobešla bez zákroku policie. Na místě museli zasahovat těžkooděnci.

Na akci pořádanou extremistickým uskupením Dělnická mládež, které je propojeno s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS), sice přišly jen asi dvě stovky příznivců extrémní pravice, dorazil ale také zhruba dvojnásobný počet jejich odpůrců, právě včetně skautů.

Výsledkem setkání plného pískání a nadávek bylo 11 lidí zajištěných policií kvůli protiprávnímu jednání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám