Hlavní obsah

Bělošští policisté z Louisiany za zastřelení černocha popotahováni nebudou

Baton Rouge

Americké ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo nestíhat dva bělošské policisty, kteří v létě v Louisianě zastřelili černocha Altona Sterlinga. Ve středu to uvedla BBC. Incident loni ve městě Baton Rouge vyvolal masivní protesty příslušníků afroamerické komunity.

Foto: Social Media/Handout, Reuters

Alton Sterling, který v létě zemřel po zásahu policistů.

Článek

Informace o rozhodnutí americké justice unikla na veřejnost už v úterý a lidé se začali shromažďovat před obchodem, kde ke střelbě došlo. Nosili květiny a vzkazy s výrazy soustrasti. K nepokojům ale nedošlo. Smuteční shromáždění se sešlo také před místní policejní stanicí.

Sterlinga, který prodával hudební nosiče před jedním z obchodů ve městě Baton Rouge, kontrolovala policie na základě anonymního udání, že vyhrožoval střelnou zbraní. Při zásahu jeden ze strážců zákona muže zastřelil.

Foto: Jonathan Bachman, Reuters

Shromáždění před obchodem, kde došlo ke střelbě

Policisté Blane Salamoni a Howie Lake tvrdí, že Sterlinga nejdříve vyzvali, aby dal ruce na kapotu jejich vozu, což odmítl, a strážci zákona proto použili elektrický paralyzér. Poté se podle nich Sterling natahoval pro pistoli, kterou měl v kalhotách, a proto jej zastřelili. Svědek, jenž incident natočil na mobilní telefon, s jejich verzí nesouhlasí, neboť podle něho Sterling zbraň nedržel, ale policisté mu ji až po zastřelení vyndali z kapsy.

Foto: Jonathan Bachman, Reuters

Shromáždění bylo poklidné, k násilí tentokrát nedošlo.

Jednalo se o další případ z mnoha, které loni ve Spojených státech vyvolaly protesty černošského obyvatelstva. Jeho část se domnívá, že jsou zásahy bělošských policistů proti podezřelým černochům neadekvátní.

Rozhodnutí amerického ministerstva spravedlnosti policisty nestíhat nicméně neznamená, že je nemůže stíhat stát Louisiana, upozornila BBC.

Sterlingův případ je dosud nejzávažnější kauzou podobného druhu, o níž rozhoduje úřad po nástupu nového ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Ten dal v minulosti najevo, že přílišné federální zásahy do činnosti policejních sborů mohou mít negativní vliv na výkonnost policistů, ačkoli nezpochybnil, že překročení policejních pravomocí je třeba trestat.

Prezident Donald Trump, který jej do funkce nominoval, se během loňské volební kampaně opakovaně postavil na stranu policistů, kteří se za zákroky proti černochům stali terči veřejné nevole.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám