Hlavní obsah

Trump pozval do Bílého domu premiéry Thajska a Singapuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O bezpečnostní situaci ve východní Asii v době prohlubující se krize na Korejském poloostrově hovořil v neděli americký prezident Donald Trump telefonicky s premiéry Thajska a Singapuru. Oba státníky pozval na návštěvu do Bílého domu, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Americký prezident Donald Trump během projevu v americkém Kongresu

Článek

Po filipínském prezidentovi Rodrigovi Duteretovi jsou thajský premiér Prajutch Čan-Oča a singapurský premiér Lee Hsien Loong dalšími představiteli východoasijských zemí, které Trump v posledních dnech pozval na návštěvu USA. Kdy by se měly schůzky uskutečnit, Bílý dům neupřesnil.

Bývalý generál a současný předseda thajské vlády Prajutch Čan-Oča je představitelem vojenské junty, která se chopila moci v roce 2014 v rámci krize, jež nastala po rezignaci premiérky Jinglak Šinavatrové. Na počátku dubna thajský král podepsal novou ústavu země, kterou prosadila právě vládnoucí junta ve snaze zklidnit situaci v zemi. Podle kritiků si ale jejím prostřednictvím chce upevnit moc a omezit demokracii.

Za vlády Trumpova předchůdce mělo Thajsko se Spojenými státy napjaté vztahy. Stejné napětí panovalo v době prezidenství Baracka Obamy také ve vztazích USA s Filipínami, jejichž prezidenta Duterteho pozval Trump do Washingtonu v sobotu. [celá zpráva]

Duterte zahájil po loňském nástupu do funkce protidrogové tažení, při němž bylo od léta zabito na 9000 lidí. Kritice mezinárodních organizací kvůli omezování lidských práv čelí i vláda Singapuru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám